Frigiderele comunitare, unde rezidenții locali se reunesc pentru a dona alimente au devenit o resursă vitală în întreaga lume în timpul crizei coronavirusului.

În perioadele de criză, comunitatea devine adesea un mijloc de supraviețuire – mai ales atunci când instituțiile pe care ne bazăm nu reușesc să ofere sprijin și resurse adecvate. Această idee de îngrijire comunitară a fost văzută pe tot parcursul pandemiei, alimentând diverse bănci de alimente și donații pentru familiile și persoanele vulnerabile.

O metodă cheie de abordare a problemelor legate de resurse a fost prin frigiderele comunitare, în care indivizii lucrează împreună pentru a găsi o soluție la securitatea noastră alimentară și la crizele de deșeuri.

Ce este un frigider comunitar?

Fiind deja un proiect popular în New York, frigiderele comunitare permit rezidenților să renunțe la produsele alimentare nedorite sau nefolosite, în speranța de a sprijini membrii vulnerabili ai comunității.

În New York, frigiderele comunitare au fost construite în jurul premisei de reducere a rușinii, dar conceptul a reușit în același timp să reducă deșeurile alimentare.

De partea cealaltă a lumii, în Europa și Asia Centrală, se estimează că aproximativ 100 de milioane de oameni experimentează insecuritatea alimentară, această cifră urmând să crească ca urmare a pandemiei. În ceea ce privește risipa de alimente, în Europa se estimează că 20% din alimentele produse sunt fie pierdute, fie risipite.

 

Frigidere comunitare în toată Europa

În Marea Britanie, programele de frigidere comunitare continuă să se extindă, voluntarii și rezidenții fiind surprinși plăcut de modul în care comunitățile oferă suport persoanelor vulnerabile.

După ce au încercat primul lor frigider comunitar în Derbyshire în 2016, Hubbub coordonează acum peste 150 de frigidere comunitare din Marea Britanie, fiind înființate mai multe în fiecare zi. Acum, în parteneriat cu lanțul de supermarketuri din Marea Britanie, Co-op, Hubbub intenționează să se extindă la 250 de frigidere până la sfârșitul anului 2022.

Inițiative similare au apărut în toată Europa; în Galdakao, un mic sat din afara orașului Bilbao din Spania, conceptul a fost pus în aplicare în anul 2015, sub numele de „frigider solidar”.

Întreprinderile și restaurantele locale și-au folosit propriile provizii de resturi de mâncare, donând în mod regulat la frigider, împreună cu preparatele de casă ale altor rezidenți. De atunci, frigiderele de solidaritate au apărut în toată Spania, cu locații în Valencia și Barcelona, precum și în orașe și sate mai mici din toată țara.

Înițiativa a fost adoptată și în București. Rezidenții care au prea multa mancare in frigider pot lăsa alimentele în frigiderul comunitar de la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB), de pe strada Foisorului, numarul 56-58.

Deoarece pandemia continuă să provoace incertitudine financiară și socială, frigiderele comunitare devin o mișcare globală, multe scheme continuând să promoveze solidaritatea comunității.