Infuzia(ceaiul): 2 linguri de flori la 500 ml de apă clocotită sau mai concentrat 3 linguri la 500 ml de apă clocotită.
Alifia: se înfierbântă bine 90 gr de unt nesărat sau untura de porc, se adauga 15 gr de flori de coada șoricelului, proaspete și tăiate mărunt, se prăjește puțin în grăsime, se amestecă iar când face spumă se dă tigaia deoparte, lăsându-se la macerat până a doua zi. Dupa 24 de ore se încălzește ușor, se strecoară prin tifon și se introduce într-un borcan uscat, care se păstrează la frigider. Se foloseşte pentru tratarea rănilor care se închid mai greu.
Tinctura I: florile culese se introduc, fără a se îndesa, într-o sticlă, până la gât. Se toarnă deasupra alcool de 40 de grade sau țuică de fructe și se lasă la macerat 15 zile la soare sau în apropierea unei surse de căldură. Alcoolul trebuie să acopere bine planta, pentru a nu intra în stare de descompunere. Din când în când se mai agită sticla.
Tinctura II: o cană de coada-șoricelului proaspătă la două căni cu votcă. Se lasă lichidul la macerat timp de două săptămâni înainte de a-l strecura și îmbutelia într-o sticlă sterilă. Această tinctură este bună pentru spălarea rănilor și leziunilor.
Vin: se pun 30-50 g plantă la 1 litru de vin. Se fierb ingredientele timp de 10 minute. Preparatul se păstreaza fără a fi strecurat. Se folosește ca antiinflamator, antiseptic și calmant. Recomandat în special în tratamentul degerăturilor.