Într-unul dintre cele mai mari studii de intervenție dietetică efectuate vreodată, o simplă comutare a sării de masă obișnuite cu un „substitut de sare”, cu un conținut redus de sodiu și îmbogățit cu potasiu a redus semnificativ ratele de accident vascular cerebral, infarct și deces.

Studiul, care a fost condus de cercetători de la George Institute for Global Health din Sydney, a fost publicat în New England Journal of Medicine.

„Cred că acest studiu are ceva pentru toată lumea și mă refer literalmente la toată lumea, din lume. Aproape toată lumea mănâncă sare și aproape toată lumea mănâncă mai multă sare decât ar trebui”, a declarat directorul executiv al Institutului George și co-autorul studiului, Bruce Neal, pentru ABC RN Health Report.

Cantitatea recomandată de sare pentru adulți este de aproximativ o linguriță pe zi – echivalent cu 2.000 de miligrame de sodiu.

Aportul ridicat de sare este legat de creșterea tensiunii arteriale, afectarea rinichilor, accident vascular cerebral și atac de cord.

Poate chiar crește riscul bolii Alzheimer și a bolilor autoimune, cum ar fi scleroza multiplă și artrita reumatoidă, prin creșterea leziunilor tisulare prin stres oxidativ și inflamație.

Directorul Institutului Baker Heart and Diabetes, Tom Marwick, spune că nu există „nici o îndoială” că un consum ridicat de sare este asociat cu boli cardiovasculare.

„Știm că sarea este un factor principal al bolii. Reducerea consumului de sare din comunitate a fost o problemă continuă de zeci de ani”, a spus el.

Umărirea unei părți din aportul nostru de sare este ceva ce profesorul Neal numește „sare discreționară” – sare adăugată pentru condimente atunci când gătești și mănânci sau când conservi alimente.

Înlocuitorul de sare pe care el și colegii săi l-au dezvoltat cuprinde 75% clorură de sodiu – deci 75% sare obișnuită – și 25% clorură de potasiu.

„Sodiul este cel mai rău din sare. Așadar, combinația specială, amestecul 25/75, am ales-o în mare parte, deoarece știam că dă un efect de scădere a tensiunii arteriale, dar știm și că are un gust foarte asemănător cu sarea obișnuită”, a spus profesorul Neal.

Ce s-a întâmplat când sarea a fost schimbată

În perioada aprilie 2014 – ianuarie 2015, 21.000 de adulți din 600 de sate rurale din cinci provincii din China au fost recrutați pentru studiu.

Participanții au avut toți un istoric de accident vascular cerebral sau tensiune arterială slab controlată.

„Am fost în China rurală, pentru că este relativ ușor să înlocuiți sarea într-o dietă chinezească rurală”, a spus profesorul Neal.

 

„Am dat la jumătate din oameni un substitut de sare, ceilalți au continuat să folosească 100% clorură de sodiu, deci doar sare obișnuită”.

Subiecții studiului au fost urmăriți timp de cinci ani.

Accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și decesele în fiecare dintre cele două grupuri au fost înregistrate și comparate.

„Am vrut să încercăm și să răspundem la întrebare odată pentru totdeauna: dacă reducem cantitatea de sare pe care o consumă oamenii, am putea reduce evenimentele clinice?”, a spus profesorul Neal.

Pentru cei care au folosit substitutul de sare, cercetătorii au descoperit că riscul lor de accident vascular cerebral a fost redus cu 14%; evenimentele cardiovasculare totale – adică accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord combinate – reduse cu 13%; și moartea prematură cu 12%.

Grupul care a folosit înlocuitorul de sare a ajuns, de asemenea, cu tensiune arterială mai mică decât grupul care a consumat sare convențională, a adăugat profesorul Neal.

Este posibil ca înlocuitorii de sare să nu fie potriviți pentru toată lumea din cauza utilizării potasiului.

Nivelurile ridicate de potasiu din sânge, cunoscute sub numele de hiperkaliemie, pot predispune la aritmii cardiace și la moarte subită, în special la persoanele cu boli renale cronice.

Drept urmare, persoanele cu boli renale grave au fost excluse din proces, la fel ca și persoanele care urmau tratamente care măresc nivelul de potasiu în organism.