Reautorizarea de către Uniunea Europeană a unui erbicid controversat în anul 2017, a provocat în luna ianuarie a acestui an un protest neașteptat în Germania
Proprietarii de culturi agricole mari și-au dorit ca UE să autorizeze utilizarea glifosatului. Motivul a fost că o agricultură care suferă din pricina randamentelor mici nu își poate permite să renunțe la o soluție atât de eficientă.
În forumurile Uniunii Europene soarta glifosatului a fost însă pe muche de cuțit. Franța a cerut insistent interzicerea graduală a acestui erbicid despre care se spune că ar fi cancerigen și că ar avea efecte catastrofale asupra mediului. Germania se abținuse alături de alte 4 țări, printre care și România, provocând un rezultat neconcludent, dar pe 27 noiembrie 2017, Germania a votat în favoarea propunerii de reînnoire a autorizației pe termen de 5 ani.
Anul trecut, aproximativ 10.000 de fermieri au ieșit pentru a protesta în capitala germană împotriva noilor reglementări de mediu, iar acum, doi apicultori au organizat un protest lipicios în afara Ministerului Agriculturii din Germania împotriva utilizării continue a unui ierbicid controversat. Sebastian și Camille Seusing au turnat o găleată de miere pe treptele ministerului, spunând că a fost contaminată cu un nivel ridicat de glifosat care a fost pulverizat pe câmpurile din apropierea activității lor de apicultură din statul Brandenburg, care înconjoară Berlinul.
Cuplul spune că au fost nevoiți să distrugă 4 tone de miere și au pierdut aproximativ 60.000 de euro (69.000 de dolari), punându-și în pericol traiul. Seusings a cerut ministrului Agriculturii, să facă mai mult pentru a preveni utilizarea glifosatului pe plantele cu flori.
Mediul ecologist a cerut interzicerea imediată a folosirii glifosatului, ingredientul activ, din cauza îngrijorărilor că duce la scăderea albinelor și a altor insecte și pentru că ar putea dăuna sănătății umane. Guvernul german a fost de acord să înceapă eliminarea treptată în acest an și să interzică toată utilizarea până la sfârșitul anului 2023.
Însă fermierii spun că glifosatul este un instrument important în combaterea buruienilor dăunătoare culturilor și că alternativele ar fi costisitoare, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatori.