Trecerea de la agricultura convențională la cea organică poate aduce creșterea profiturilor. Este un lucru deja verificat. Câțiva fermieri din Spania au văzut pe pielea lor (a se citi „pe terenurile lor”) ce înseamnă să lucreze fără pesticide sintetice. 26 de agricultori, care dețin peste 400 de hectare de teren dintr-o zonă semiaridă a Peninsulei Iberice (Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, Aragon și Navarra) au mizat pe agricultura ecologică. Și nu au regretat deloc, văzând recoltele de la finalul ciclului agricol.
Primul pas a fost să-și facă un plan legat de culturile ce urmau a fi înființate. Au renunțat la plantarea de grâu cu valoare pur furajeră și au mizat pe grâu de calitate superioară pentru paste făinoase organice și pentru mâncare de copii. În plus, au semănat năut și mazăre, culturi mult mai potrivite pentru condițiile climatice din respectivele zone.
Primul avantaj al trecerii la agricultura ecologică a fost că s-au redus cheltuielile. Nu s-au mai folosit pesticide, produse de fertilizat și nici utilaje care ar fi fost necesare în agricultura convențională. Al doilea avantaj a fost reprezentat de faptul că prețul de vânzare pentru noile culturi a fost mai mare decât cel al grâului furajer. Astfel, încă un mod de a crește profitul fermelor. La final, după ce au tras linie și au făcut toate calculele, cei care au pariat pe agricultura organică au văzut cum profitul lor a crescut de la 50 la 300 de euro pe hectar, în doar 5 ani.

Sursa: EC.Europa.eu