Dieta de astăzi a majorității popoarelor din întreaga lume este dominată de Big 3 – orez, grâu și porumb – care reprezintă aproximativ 50% din consumul mondial de calorii. Potrivit FAO, aproximativ 95% din necesarul alimentar mondial este asigurat de doar 30 de specii de plante.
În contrast puternic, 30.000 de specii de plante sunt comestibile, dintre care peste 7.000 de specii, cum ar fi mei, fonio, tef, ignam, manioc, arahide Bambara, jackfruit, mangostan, susan, okra și multe altele au fost, sau sunt încă, parte din dietele multor comunități din întreaga lume. Cu toate acestea, odată cu creșterea agriculturii industrializate, diversitatea culturilor de pe farfurii noastre s-a redus și doar culturile care pot fi supuse agriculturii industrializate la scară largă au ajuns să ne domine dietele.
„Culturile orfane nu sunt uitate de popoarele care subzistă cu ele. Cu toate acestea, nu au primit niciodată importanță globală, niciodată (sau rareori) nu au fost în centrul eforturilor concertate de îmbunătățire a productivității sau a calității și nici nu au fost în centrul lanțurilor valorice globale. Ele sunt adaptate la medii deseori foarte provocatoare – care rezonează bine cu provocările noastre climatice actuale, ” explică Jacqueline d’Arros Hughes, Director General al International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT).
Culturile orfane, cunoscute și în literatura agricolă drept culturi neglijate și subutilizate (NUS) acoperă întregul spectru de utilizări alimentare și industriale – cereale, fructe și nuci, legume, culturi de rădăcini și tuberculi, oleaginoase, amidon și zahăr, fibre, latex și coloranți.
Aceste culturi au fost cultivate sau colectate din sălbăticie de-a lungul secolelor în toate regiunile lumii. În părți mari din India și Africa subsahariană, meiul a fost și continuă să fie o bază dietetică, în plus față de culturi precum manioc, ignam, cartof dulce, alune de bambara etc. Meiul are o valoare nutritivă ridicată și crește în condiții nefavorabile (soluri slabe, precipitații insuficiente, temperaturi ridicate) contribuind în același timp la securitatea alimentară într-o manieră durabilă.
Culturile orfane folosesc biodiversitatea agricolă locală pentru a oferi diete nutritive și durabile. Mai mult, acestea contribuie la biodiversitate și la atenuarea problemelor monoculturii – degradarea solului, utilizarea ridicată a apei care duce la epuizarea surselor de apă subterană, utilizarea excesivă a substanțelor chimice care duc la poluarea solului și a apei și o susceptibilitate mai mare la dăunători și boli.
Culturile orfane se caracterizează prin subfinanțare pentru cercetare și dezvoltare, foarte puțină atenție din partea serviciilor de extindere a agriculturii, lipsă de conștientizare cu privire la valoarea lor nutrițională, percepția că sunt o „cultură a agricultorilor săraci” și interes scăzut în rândul fermierilor din cauza lipsei cererii.
Cu toate acestea, situația se schimbă treptat. Există o recunoaștere din ce în ce mai mare a rolului culturilor orfane în menținerea biodiversității, contribuind la îmbunătățirea nutriției și a veniturilor locale în comunitățile rurale, servind ca o rețea importantă de siguranță pentru fermierii mici cu resurse sărace, deoarece aceste culturi au nevoie de mai puține input-uri și sunt adesea rezistente în mod natural la dăunătorii și bolile agroecologiei locale, deoarece sunt adaptate în mod unic mediului în care cresc.
Există, de asemenea, o conștientizare crescută în rândul consumatorilor cu privire la beneficiile nutriționale ale acestor culturi. Iar unele branduri răspund la această cerere prin integrarea acestor ingrediente în produsele pe care le comercializează.
Făina de fonio, fabricată din fonio-ul african, a fost catalogată de unele mărci ca o alternativă funcțională și nutritivă la făină de orez. În luna august a anului trecut, Terra Ingredients, un furnizor de ingrediente organice și non-OMG, a încheiat un parteneriat cu IYA Foods „pentru a aduce în lumina reflectoarelor această super-cereală”. În prezent, lucrează împreună pentru a încorpora fonio în toate amestecurile de copt IYA Food.
Narațiunea despre securitatea alimentară și nutrițională trebuie extinsă pentru a include rolul pe care îl pot juca culturile orfane pentru a se deplasa către diete și agricultură mai hrănitoare și sustenabilă. Acest lucru necesită o abordare nouă în ceea ce privește transformarea sistemelor noastre alimentare actuale către sisteme alimentare mai sănătoase, durabile și diverse.