Problemele de sănătate, inclusiv cancerul, infertilitatea, astmul și malformațiile la naștere au fost legate de expunerea la pesticidelor. Femeile însărcinate, copiii și persoanele în vârstă sunt în special sensibile la impactul acestora.

Multe alimente etichetate drept „naturale” pot fi cultivate cu pesticide toxice, antibiotice, hormoni de creștere și ingrediente modificate genetic sau pot fi crescute în apropierea de câmpuri contaminate. Deși concepute pentru a combate dăunătorii asupra plantelor, reziduurile de pesticide rămân pe alimente sau în produsele pe care le consumăm. Merele, roșiile cherry, castraveții sau strugurii pot avea reziduuri toxice ale pesticidelor.

În plus, și animalele pot fi crescute cu influența acestor produse periculoase. În ultimii ani, 80 la sută din antibioticele vândute în Statele Unite au mers la pui, porci, vaci și alte animale – indiferent dacă animalele au fost bolnave. Utilizarea antibioticelor pentru creșterea acceleratã a animalelor reduce eficacitatea medicamentelor care ar putea să ne salveze viața, în cazul unor îmbolnăviri.

În unele cazuri, fermierii folosesc antibiotice pentru a trata animalele bolnave. În cele mai multe cazuri, antibioticele sunt utilizate de producătorii care încearcă să prevină infecțiile cauzate de condiții de viață înghesuite și nesănătoase. Această practică a dus la dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice și greu de tratat.

Hormoni artificiali

Unii fermieri folosesc hormoni artificiali pentru a face animalele să crească mai repede și să mărească productivitatea. Deși au fost interzise în alte țări, unii crescători de animale și producători de carne și lactate continuă să se bazeze pe hormoni. De exemplu, rGBH, un hormon de creștere conceput pentru a face vacile să producă mai mult lapte, a fost legat de cancerul de colon și de sân în rândul adulților și pubertatea timpurie la copii. Până la douăzeci de hormoni artificiali suplimentari sunt utilizați în prezent în producția de animale.

Ingrediente modificate genetic

Multe alimente etichetate drept „naturale” includ ingrediente din culturi care au fost concepute genetic. Ingineria genetică este un proces care modifică ADN-ul unei plante pentru a crea un organism nou care nu se găsește în natură. Culturile precum porumbul și soia – elementele de bază ale alimentelor procesate – au fost concepute genetic pentru a rezista la doze mari de erbicide chimice și pesticide toxice care poluează aerul și apa.