Organizația Mondială a Sănătății a emis un nou set de recomandări pentru impulsionarea cercetării și dezvoltării țânțarilor modificați genetic (MG).

Studiile pe teren sunt în curs de desfășurare pentru a determina eficacitatea utilizării țânțarilor transgenici pentru a controla boli precum malaria, Zika, dengue și febra galbenă, care îmbolnăvesc și omoară milioane de oameni din întreaga lume anual. Tânțarii MG, care suprimă populațiile de țânțari fără utilizarea insecticidelor, ar putea fi un instrument inovator în reducerea costurilor asociate bolilor provocate de mușcăturile acestor insecte.

Experții în boli sunt de acord că sunt necesare noi strategii pentru a limita transmiterea bolilor transmise de țânțari, în special din cauza amenințării tot mai mari a rezistenței la insecticide.

„Avem nevoie urgent de abordări inovatoare pentru a ajuta la controlul bolilor transmise de țânțari, care au un impact devastator în întreaga lume. Tantarii modificati genetic reprezintă o astfel de abordare, dar vrem sa fim siguri ca sunt evaluați pe deplin și responsabil, asa cum se subliniază într-o declarație recentă a poziției OMS”, a spus dr. John Reeder, director al Programului Special de Cercetare și Formare în Boli Tropicale (TDR).

Cadrul de orientare pentru testarea țânțarilor MG a fost dezvoltat în cadrul unui parteneriat între OMS, TDR și GeneConvene Global Collaborative, o inițiativă a Fundației pentru Institutele Naționale de Sănătate. Acesta stabilește cele mai bune practici pentru a asigura un proces sigur, etic și riguros care ghidează studiul și evaluarea țânțarilor transgenici ca instrumente de sănătate publică. Actualizează primul cadru de orientare pentru a aborda progresele tehnice substanțiale care au avut loc în ultimii șapte ani, precum și o gândire mai sofisticată cu privire la rolul eticii, implicarea părților interesate, evaluarea riscurilor și reglementarea lor.

Compania de biotehnologie Oxitec, lider în domeniul țânțarilor modificați genetic a efectuat deja un experiment cu acest tip de insecte în Brazilia, unde a lansat mai mult de miliard de exemplare.

Țânțarii de la Oxitec sunt modificați genetic pentru a transmite descendenților lor ceea ce compania numește gene „autolimitative”: atunci când sunt eliberați în mediu, masculii modificați genetic se împerechează cu țânțarii sălbatici de sex feminin, iar generația rezultată nu supraviețuiește până la maturitate, reducând astfel populația generală.

Între timp, impactul țânțarilor care transportă aceste gene noi rămâne în mare parte necunoscut. O îngrijorare semnificativă este că ar putea apărea o nouă rasă de țânțari care este mai dificil de controlat. Aceste noi gene ar putea, de asemenea, să modifice presiunile evolutive asupra virusurilor purtate de țânțari, cum ar fi febra dengue, în moduri imprevizibile. Aceasta include potențialul de a crește virulența lor sau de a schimba interacțiunile gazdă-insectă. Acestea sunt riscuri ipotetice care au fost ridicate de oamenii de știință și reflectă necesitatea unor studii suplimentare.

Astfel, la fel ca soia sau porumbul modificate genetic, există o îngrijorare legitimă cu privire la propagarea materialului genetic nou în populațiile sălbatice cu consecințe încă necunoscute.