Noile tehnici genomice (NGT) au primit sprijinul Comisiei Europene într-un document de strategie, în timp ce ONG-urile promit o campanie intensă împotriva lor în următorii ani.

Al doilea Raport Anual de Perspectivă Strategică prezentat miercuri (8 septembrie) arată repoziționarea Comisiei față de tehnologia de editare a genelor, informează Euractiv.

„Biotehnologia, inclusiv noile tehnici genomice, ar putea juca un rol cheie în dezvoltarea unor modalități inovatoare și durabile de protejare a recoltelor de dăunători, boli și efectele schimbărilor climatice”, se menționează în documentul elaborat de executivul UE.

Termenul NGT descrie o serie de metode științifice utilizate pentru a modifica genomii cu scopul de a modifica genetic anumite trăsături în plante, cum ar fi toleranța la secetă și rezistența la dăunători.

Spre deosebire de OMG-urile tradiționale, care de obicei transferă gene între specii, NGT-urile induc schimbări în cadrul aceleiași specii.

Cu toate acestea, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a plasat hotărârea tradițională privind OMG-urile și NGT-urile în condiții de egalitate în 2018, afirmând că acestea din urmă ar trebui, în principiu, să se încadreze în directiva OMG – lăsând industria „șocată” și Comisia „surprinsă”.

În urma deciziei controversate, Consiliul a solicitat Comisiei un studiu pentru a clarifica situația, care a ajuns în cele din urmă în aprilie trecut.

Cu toate ca studiul Comisiei nu pune la îndoială hotărârea juridică, acesta concluzionează că evoluțiile în biotehnologie, combinate cu lipsa definițiilor termenilor cheie, dau naștere încă ambiguității în interpretarea unor concepte, ceea ce poate duce la incertitudine de reglementare.

În special, studiul afirmă că există „indicații puternice” conform cărora legislația actuală „nu este adecvată scopului pentru unele NGT-uri și produsele acestora și că trebuie adaptată la progresul științific și tehnologic”.

Ca o continuare a acestui studiu, Comisia intenționează să efectueze o evaluare a impactului în vederea unor noi propuneri care vizează NGT-urile selectate. Acest lucru nu ar trebui să fie conceput ca o cerere pentru o revizuire a întregului cadru OMG existent, a subliniat un oficial al UE, adăugând că accentul ar fi pus doar pe anumite tehnici cu un anumit profil de risc.

Potrivit presei specializate Agrafacts, există un orizont provizoriu de 4 ani pentru a scuti tehnicile de mutageneză și tehnicile de cisgeneză de directiva OMG, în timp ce un interval de 10 ani este văzut ca o opțiune probabilă de a reglementa toate celelalte NGT-uri pe un caz – evaluarea riscului de la caz la caz.

Această repoziționare a fost văzută ca o încercare de dereglementare a problemei de către mai multe ONG-uri active în campania împotriva OMG-urilor.

La începutul lunii septembrie, o coaliție de ONG-uri, organizații de fermieri conveționali și asociații au trimis Comisiei o scrisoare prin care critică abordarea recentului studiu. Coaliția a contestat procesul de consultare care a condus la documentul final, deoarece trei sferturi din intrări provin din industria agricolă.

Aceștia au criticat, de asemenea, afirmația potrivit căreia NGT-urile ar putea contribui la sustenabilitate fără nicio dovadă care să le susțină, adăugând că Comisia se bazează prea mult pe promisiunile neverificabile ale industriei alimentare.