Lanțul german de supermarketuri REWE își propune ca 95% din carnea de porc comercializată în lanțurile sale să fie produsă local, pentru a ajuta sectorul care se confruntă cu boli și prețuri ridicate ale furajelor. Comisia Europeană a reacționat la acest anunț, avertizând că dependența excesivă de aprovizionarea internă ar putea, în unele cazuri, să încalce regulile de concurență ale blocului.
„Criza acută în rândul fermierilor de porci germani continuă neîntreruptă, iar situația de pe piață este dramatică”, a declarat Hans-Jürgen Moog, directorul divizional de achiziții al grupului REWE, explicând decizia companiei.
Asociația Fermierilor Germani (DBV) a salutat anunțul ca „un semnal bun pentru consolidarea agriculturii interne”.
„Mișcarea de astăzi a Grupului REWE este un pas important și de urgență”, a declarat președintele de rafinare DBV, Hubertus Beringmeier, solicitând altor comercianți cu amănuntul să urmeze exemplul.
La 19 august, Beringmeier a subliniat deja că situația de pe piața porcilor era „catastrofală” și a solicitat abatoarelor, procesatorilor și comercianților cu amănuntul să „stabilizeze și să consolideze activ producția internă prin politici adecvate de cumpărare și prețuri”.
Cu toate acestea, măsurile federale care vizează promovarea vânzării produselor germane pe piața internă ar putea fi văzute ca o formă de protecționism, care a provocat anterior tensiuni la nivelul UE.
În aprilie, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea măsurilor protecționiste care promovează produsele agroalimentare naționale în unele state membre.
Un purtător de cuvânt al Comisiei, citat de Euractiv, a spus că, deși un comerciant cu amănuntul este în general liber să decidă independent sursele sale de aprovizionare, dacă decide să se bazeze în principal pe aprovizionarea internă – în acord cu furnizorii interni sau în acord cu alți comercianți cu amănuntul – acest lucru ar putea „constitui încălcarea regulilor de concurență ”.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că, dacă decizia comerciantului cu amănuntul rezultă din acțiuni ale statului de a-l încuraja să facă acest lucru, statul membru „poate fi, de asemenea, considerat responsabil pentru încălcarea concurenței sau a regulilor pieței interne”.
Cu toate acestea, un oficial al UE a declarat că, în această etapă, informațiile disponibile publicului nu par să indice îngrijorări cu privire la concurență și normele pieței interne.