Aruncând un ochi în „grădina vecinului”, aflăm că în Spania, fermierii, și nu numai, sunt instruiți în tainele agriculturii ecologice la cursuri organizate. Săptămâna trecută, cu un total de 25 de participanți cursul a avut prima sesiune.

Cursul se desfășoară în orașul Rota, care aparține regiunii Cadiz, în camera Pandero, împrumutat pentru ocazie de Consiliul municipal Rota.  Acest curs este programat în acordul de colaborare dintre zona de tranziție ecologică și dezvoltare urbană durabilă a Consiliului Provincial și Uniunea Micilor Fermieri (UPA) .

Acest curs oferă 25 de ore de formare specifică și un supliment dedicat egalității de gen.  Unitățile didactice includ o introducere în agricultura ecologică, legislația, controlul și certificarea acesteia, procesul de fertilizare, gestionarea biodiversității, controlul dăunătorilor și bolilor, tehnici de gestionare, comercializarea produselor și procesul de conversie la producția ecologică, în alte aspecte.

Cursul are aplicabilitatea măsurilor de protecție împotriva virusului COVID-19.  Protecția civilă Rota preia temperatura tuturor participanților și în cameră există două puncte cu dezinfectanți pentru mâini.

Acordul de colaborare dintre zona de tranziție ecologică și dezvoltare urbană durabilă și UPA include acordarea în acest an a cinci cursuri de instruire, două dedicate aplicării produselor fitosanitare și restul de trei, dedicate instruirii în bunăstarea animalelor în timpul transportului animalelor vii, aplicarea produselor fumigante și a agriculturii ecologice.

Acest curs nu este o noutate pentru spanioli, un alt curs asemănător având în prezent un total de 60 de ore, predare pentru un nivel calificat de produse fitosanitare.