Grădinile de legume, care alimentează restaurantul Blue Bay din incinta hotelului și care a primit deja o stea Michelin, sunt o mică parte a unei ambițioase întreprinderi agricole urbane care a transformat în mod constant acoperișurile din beton ale principatului Monaco în terenuri fertile.

Deși agricultura urbană se referă chiar la cultivarea alimentelor în spații puternic populate, este totuși surprinzător să constatăm că Monaco, o metropolă amplasată pe un teren stâncos, aproape lipsită de teren arabil, este capabil să producă culturi diverse precum floarea de salvie, ananas, alune de Martinica, măcriș și ridiche roz chinezească.

„În ultimul an am produs 4,5 tone de legume”, spune Sbaraglia, explicând că tot ce trăiește în grădini, de la insecte la plante, este „interconectat”. Sunt ecosisteme naturale, armonioase, care trebuie să se autoregleze.

A  transformat 1.600 de metri pătrați de acoperișuri în cinci mini hub-uri ale biodiversității – inclusiv cu stupi de albine și cotețe de găini – care oferă o aprovizionare fiabilă cu produse ecologice restaurantelor și rezidenților monegasci.

„Este important să păstrăm solul viu, ceea ce înseamnă că viermii, păduchii, insectele și ciupercile, ajută la regenerarea lui în fiecare an și nu este nevoie de îngrășăminte sau pesticide”, explică ea.

La doar câțiva pași de restaurantul elegant Blue Bay, una dintre grădinile urbane ale Sbaragliei a ocupat acoperișul sălii de conferințe din Hotelul Monte Carlo Bay. Placa de beton susține acum 400 de metri pătrați de teren fertil, care asigură o cantitate suficientă de roșii, morcovi, vinete siciliene, ierburi aromatice și o gamă de flori comestibile – toate pentru bucătarul șef Marcel Ravin.