Finlanda este cea mai nordică țară din lume în care s-au pus bazele agriculturii organice. Sigur, nu acesta este singurul punct-forte al Finlandei, care are o istorie de peste un secol în ceea ce privește acest tip de a lucra terenurile. Să vedem cum au pus nordicii bazele agriculturii organice și unde au ajuns acum.

Primele informații despre agricultura ecologică în Finlanda au apărut încă din 1910, când s-a înființat Mișcarea Life Reform. Primele experimente legate de tehnologiile biodinamice au fost făcute în deceniul următor, iar prima fermă organică a fost deschisă în 1927. Societatea Finlandeză de Biodinamică și-a deschis porțile în 1946.

Primele ferme organice și care încă există acum au trecut prin procesul de conversie în anii 60, însă numărul acestora a fost mic până în deceniul al nouălea al secolului trecut. La debutul programului național de suport financiar pentru conversia la agricultura ecologică erau 373 de ferme certificate. După 5 ani, numărul acesta a crescut de 5 ori, ajungând la 1.818. Și mai spectaculoasă a fost creșterea dintre 1994-2000, la finalul acestui interval fiind nu mai puțin de 5.225 de ferme organice.

Unde este acum Finlanda? Pe locul 8 în Europa în ceea ce privește procentul suprafeței destinate agriculturii organice din totalul suprafeței agricole, adică 13%, conform datelor FIBL. Totodată, Finlanda ocupă poziția a 10-a pe Bătrânul Continent în ceea ce privește creșterea numărului de hectare lucrate cu tehnologii ecologice, în 2018, cu 37.991 hectare. Cea mai mare performanță este însă faptul că Finlanda este lider mondial în topul suprafeței destinate apiculturii ecologice, cu 11.3 milioane de hectare.

DATE STATISTICE

FINLANDA ARE PESTE 7 MILIOANE DE HECTARE DE PE CARE SE CULEG FRUCTE DE PĂDURE

ÎN PESTE 40% DIN FERMELE ECOLOGICE SE CRESC ANIMALE

396.000 DE HECTARE SE PRECONIZEAZĂ A FI DESTINATE AGRICULTURII ORGANICE ÎN 2027

Ce se cultivă pe terenurile Finlandei? În principal, ovăz, producția în 2019 fiind de 76.3 milioane de kilograme. Orzul (18.3 milioane de kilograme) și grâul (18.1 milioane de kilograme) ocupă celelalte două ale Top 3. Secara, cartofii, mazărea și rapița sunt alte culturi îndrăgite de fermierii finlandezi.