Agricultura ecologică începe să se dezvolte din ce în ce mai mult în România. Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că în anul 2019, au existat mult mai mulți operatori pe suprafață. Mai exact, în anul 2019 au fost înregistrați 9821 de operatori, iar suprafața totală certificată ecologic a fost 395227,97 ha, cea mai mare din ultimii nouă ani.

În trei ani, aproximativ 654 ha cultivate cu legume au ieșit din agricultura ecologică. Legumele românești sunt prezentate, deseori, chiar de politicieni, drept cele mai sănătoase produse agricole pentru consumul populației. De asemenea, potrivit rapoartelor anuale publicate de autoritățile românești, probele de legume din țara noastră sunt cele mai contaminate cu reziduuri de pesticide, înregistrându-se chiar depășiri ale nivelului maxim admis.

Anul trecut, au fost înregistrați 9008 de operatori, prima creștere după o scădere semnificativă înregistrată timp de câțiva ani: de la 15544 în 2012 la 8434 în 2017, a mai precizat Ministerul Agriculturii. După tipul de cultură, cerealele se află în top, 126.842,95 ha. Pe locul 2 se află culturile permanente, pășunile și fânețele, 115.420, 14 ha. Culturile industriale certificate ecologic însumează 78.350,29 ha.

O dilemă este faptul că datele publicate de Eurostat arată diferit de cele furnizate de Ministerul Agriculturii din România: pentru anul 2018, ministerul a anunțat un număr de 9008 operatori, în timp ce în baza de date europeană figurează 8518. Pentru anul 2017, în baza de date europeană figurează 7908 operatori, în timp ce ministerul a raportat un număr de 8434 de operatori. În ce privște suprafața totală raportată anual de minister, aceasta coincide cu suprafața prezentă în statisticile europene.

În plan european, în anul 2017, România ocupa ante-penultimul loc în ce privește ponderea suprafeței certificate ecologic în cadrul întregii suprafețe agricole, cu un procent de numai 2%!

Agricultura ecologică este subvenționată atât de la bugetul european, cât și din bugetul național. La nivelul anului 2017, un hectar de teren cultivat eco avea alocată o subvenție medie de 326 euro, din care 305 euro de la bugetul UE, iar 21 euro de la bugetul național. Subvenția pentru agricultura ecologică este mai mare decât subvenția pentru agricultura convențională.

Consumatorii români nu au o cultură eco dezvoltată, așa cum este în unele state vestice. Studii recente semnalează că românii confundă produsul certificat ecologic, cu produse livrate sub diverse etichete: cultivat la țară, cultivat tradițional, etc, fără să fie obținute însă cu respectarea pricipiilor ecologice și sub supravegherea unui organism de specialitate, autorizat.