În urma unui proiect internațional al cercetătorilor de albine, scris mai apoi în revista Science, autorii au ajuns la concluzia că albinele melifere nu sunt cei mai buni polenizatori, chiar și atunci când apicultorii instalează în câmp mai mulţi stupi.
Cercetările acestora arată că recolta este bună numai dacă apar insectele sălbatice locale, cum ar fi bondarii sau albinele dulghere.
„Din cele scrise aflăm o informaţie ieşită din comun: albinele melifere nu pot face față sarcinii. Ele au nevoie de ajutorul verilor și rudelor lor – albinelor sălbatice”, – spune Marla Spivak, profesor de entomologie la Universitatea din Minnesota. –
Cel mai important rol al albinelor este polenizarea culturilor agricole și mai apoi obținerea produselor apicole. Polenizarea crește cantitatea și calitatea multor culturi agricole, iar speciile străine care devin dăunătoare au fost recunoscute internațional drept cauza principală a micșorării biodiversității pe plan global.
Fermierii care cresc culturi de afine, răchiţele, mere, migdale şi dovleac, deseori speră ca albinele melifere să facă polenizarea, deoarece fără insecte nu este polenizare, iar fără polenizare nu sunt fructe.
Studiile de laborator și pe teren, combinate cu experiența practică, sunt necesare în dezvoltarea tehnologiilor care protejează atât albinele, cât și recolta fermierilor. Este necesară colaborarea între fermieri și apicultori pentru a optimiza timpul de distribuție și a minimiza expunerea albinelor.