Comisia Europeană a anunţat că intenţionează să extindă sectorul agricol ecologic şi să reducă utilizarea pesticidelor pentru a proteja mediul și culturile, propuneri bine primite de ecologişti.

Printre obiectivele propuse de Comisia Europeană se află refacerea ecosistemului natural şi adoptarea de măsuri pentru agricultură care să sprijine propunerile UE, emisii reduse la zero până în 2050.

Comisia Europeană vrea să reducă folosirea de pesticide chimice cu 50%, să reducă folosirea îngrăşămintelor cu 20% şi vânzările de antimicrobiene – o categorie de substanţe care include antibioticele – pentru animale şi peştii din crescătorii cu 50% până în 2030. Procentul terenurilor unde se practică agricultura ecologică ar trebui să ajungă la 25% în 2030, în timp ce 10% din terenul agricol trebuie transformat în „peisaje extrem de diversificate”, cum ar fi iazuri şi arbuşti.

„Dacă această criză provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) ne-a învăţat ceva, este că va trebui să recalibrăm relaţia noastră cu mediul natural, va trebui să devenim mai rezilienţi”, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, care răspunde de Pactul Ecologic European.

Emisiile din agricultură reprezintă aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră pe întreg teritoriul UE, iar consecinţele schimbărilor climatice sunt resimţite de fermieri și implicit de culturi, care se confruntă cu secetă şi cu inundaţii.

Obiectivele nu sunt încă obligatorii şi va fi realizată o evaluare a impactului, a precizat Comisia Europeană. De asemenea, Executivul comunitar vrea ca un procent minim din fondurile alocate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) să meargă spre „schemele ecologice” pentru a-i plăti pe fermierii care practică agricultura ecologică sau sunt implicaţi în captarea dioxidului de carbon(CO2).