O tehnologie dezvoltată de Universitatea Cornell din Statele Unite oferă apicultorilor, consumatorilor și fermierilor un antidot pentru pesticidele mortale, care ucid albinele și determină apicultorii să piardă în medie aproximativ o treime din stupi în fiecare an.

O versiune timpurie a tehnologiei – care a detoxificat un grup larg utilizat de insecticide numite organofosfați – este descrisă într-un nou studiu, „Microparticulele enzimatice inspirate de polen pentru a reduce toxicitatea organofosfatului în polenizatorii gestionați”, publicat în revista Nature Food.

Metoda de livrare a antidotului a fost acum adaptată pentru a proteja eficient albinele de toate insecticidele și a inspirat o nouă companie, Beemmunity, cu sediul în statul New York.

Studiile arată că ceara și polenul din 98% din stupi din SUA sunt contaminate cu o medie de șase pesticide, care scad, de asemenea, imunitatea albinelor la acarienii și agenții patogeni devastatori.

„Avem o soluție prin care apicultorii își pot hrăni albinele cu produsele noastre, ceea ce le permite să detoxifice stupul de orice fel de pesticide”, a declarat James Webb, CEO al Beemmunity.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvoltat o microparticulă uniformă de dimensiunea polenului, umplută cu enzime care detoxifică insecticidele organofosfatice înainte de a fi absorbite de albine.

După o serie de experimente in vitro, cercetătorii au testat sistemul pe albine vii în laborator. Ei au hrănit un grup de albine cu polen contaminat, căruia ulteriror i s-a administrat microparticulele cu enzima detoxifiantă. Un grup de control a fost alimentat simultan cu polenul toxic, însă fără a fi hranit si cu microparticulele pline de enzime.

Albinele care au fost hrănite cu microparticule cu o doză mare de enzimă au avut o rată de supraviețuire de 100% după expunerea la insecticid, în timp ce, albinele de control neprotejate au murit în câteva zile.

Beemmunity a dus conceptul un pas mai departe. În loc să umple microparticulele cu enzime care descompun un insecticid, particulele au o coajă alcătuită din proteine de insecte și sunt umplute cu un ulei special de absorbție.

Multe insecticide, inclusiv neonicotinoidele utilizate pe scară largă, sunt concepute pentru a viza proteinele insectelor, astfel încât învelișul microparticulelor atrage insecticidul, care este sechestrat inert în interiorul carcasei. În cele din urmă, albinele purifică pur și simplu toxina sechestrată.

Compania desfășoară în această vară teste la scară de colonii pe 240 de stupi din New Jersey și intenționează să își lanseze public produsele începând cu februarie 2022. Produsele includ bureți de microparticule într-un mediu de zahăr uscat care pot fi adăugați la poleni sau în siropul de zahăr.