Fermierii care cultivă soia, au o piață de desfacere largă, deoarece în alimentație se folosesc boabele, iar în industrie și în medicină sunt folosite atât boabele, cât și celelalte părți ale plantei, inclusiv rădăcina. Planta de soia crește până la o înălțime medie, are frunze colorate verde intens și flori mici, albe sau violet.

Sunt diferite soiuri, bine cunoscute de cultivatori. P21T45 este un soi mai timpuriu decât PR92B63, care în condiții bune de cultură se ridică ca și productivitate cel puțin la nivelul acestui soi, cu un conținut de proteină excelent (35 – 37%).

  • P18A02 este un soi timpuriu, cu aproximativ 2-4 zile mai tardiv decat PR91M10, dar a cărui productivitate este cu mult peste acesta.
  • În toate locațiile unde a fost cultivat SBS, a depășit PR91M10 pe medie cu 600 Kg/ha. Aparține unei noi generații de soiuri, denumite “Serie A”, care se diferențiază prin caractere genetice care cresc capacitatea de adaptare a plantelor la mediile de cultură unde se utilizează. Este un soi de înălțime medie, care pornește foarte bine în vegetație și are un număr foarte mare de ramificații (în medie 8 ramificații pe plantă, personal am numărat 13 ramificații).
  • Randamentul de producție poate ajunge la nivelul lui P21T45/ PR92B63 în condiții foarte bune de cultură. Este un soi de soia cu hilum alb, ceea ce îl face potrivit pentru utilizarea în industria alimentară.
  • P21T45/ PR92B6 preferă soluri argiloase, poate fi cultivat în soluri cu pH alcalin și se pretează lucrărilor minime de cultură. Pentru perioada scurtă de vegetație a acestui soi, este alegerea cea mai bună un volum ridicat de producție. Are o toleranță excelentă la cloroza feerică, deci se poate cultiva pe orice tip de sol, chiar și cele superficiale.

Soia conține aminoacizi esențiali și aproape 40% proteine, lipide, glucide, săruri minerale, enzime, lecitine și vitanine. Planta este folosită în întregime pentru diferite producții, iar pentru alimentația umană răspunde afirmativ tuturor nevoilor.

Tocmai pentru că planta de soia are o paletă largă de beneficii, soia a fost victima propriului succes, iar sporirea productivității a fost obținută prin modificarea intenționată a plantei. Pentru a ne bucura de toate beneficiile culturii de soia, atât din prisma cultivatorului, cât și din poziția consumatorului, trebuie să consumăm varianta nemodificată genetic.