Schimbările climatice vor crește povara generată de bolile culturilor în unele părți ale lumii și o vor reduce în altele, sugerează noi cercetări.

Pe măsură ce planeta se încălzește, impactul bolilor culturilor va scădea probabil în zonele tropicale, inclusiv Brazilia, Africa subsahariană, India și Asia de Sud-Est.

La latitudini mai mari (mai departe de Ecuator), riscul de boală va crește – Europa și China fiind „deosebit de vulnerabile”.

Studiul Universității din Exeter, publicat în Nature Climate Change, spune că aceste schimbări vor „urmări îndeaproape” variațiile productivității culturilor așteptate în timpul încălzirii globale.

Modelele sugerează că temperaturile în creștere vor spori randamentele majorității culturilor la latitudini mari, în timp ce tropicele vor avea câștiguri mici sau deloc.

Studiul constată, de asemenea, că SUA, Europa și China vor vedea probabil schimbări majore în amestecul de agenți patogeni (boli) care le afectează culturile.

„Agenții patogeni ai plantelor cauzează deja pierderi devastatoare de producție la nivel global”, a declarat profesorul Daniel Bebber, de la Departamentul de Biosciences al Exeter și de la Global Systems Institute.

„Cercetările noastre anterioare au arătat că dăunătorii și agenții patogeni ai culturilor se îndepărtează de Ecuator, iar acest nou studiu estimează riscurile cauzate de agenții patogeni în următoarele decenii.

„Rezultatele noastre arată că câștigurile de randament conduse de climă în regiunile temperate vor fi temperate de povara crescută a protecției culturilor.

„Diseminarea rapidă la nivel mondial prin comerțul internațional și transportul înseamnă că agenții patogeni vor ajunge probabil în toate zonele în care condițiile sunt potrivite pentru aceștia.”

Ratele de infecție ai agenților patogeni ai plantelor sunt puternic determinate de condiții, inclusiv de temperatură.

Studiul a utilizat informațiile existente cu privire la temperaturile minime, optime și maxime de infecție pentru 80 de agenți patogeni din categoria fungice și omicete.

Autorii au comparat randamentele actuale și proiecțiile viitoare (2061-80) ale randamentului pentru 12 culturi majore, utilizând trei modele de culturi și patru modele climatice globale în cadrul căii climatice RCP6.0.

Profesorul Sarah Gurr, co-autor al studiului, a declarat că modificarea mixului de agenți patogeni din fiecare zonă ar putea avea un impact major.

„Companiile de creștere a plantelor și agrochimice se concentrează pe anumite boli”, a spus ea.

„În Marea Britanie, de exemplu, crescătorii de grâu se concentrează pe rezistența la  Septoria tritici, rugină galbenă și rugină brună – dar aceste amenințări s-ar putea schimba.”

„Agricultura trebuie să planifice și să se pregătească pentru viitor – iar acel viitor este aproape aici. Avem doar câteva decenii, iar creșterea culturilor poate dura mult, așa că trebuie să ne gândim la rezistența la agenții patogeni care nu au ajuns încă. Avem doar câteva decenii, iar creșterea culturilor poate dura mult, așa că trebuie să ne gândim la rezistența la agenții patogeni care nu au ajuns încă. O mulțime de agenți patogeni – în special cei găsiți în prezent în zonele tropicale – sunt serios sub-cercetați. Trebuie să investim în înțelegerea acestor boli, care ar putea deveni din ce în ce mai răspândite în principalele zone de cultură ale lumii”, a declarat co-autorul Thomas Chaloner, doctorand finanțat de Parteneriatul de formare doctorală South West Biosciences (SWBio DTP).

Studiul a fost susținut de SWBio DTP, Consiliul de Cercetare în Biotehnologie și Științe Biologice (BBSRC), CIFAR și Universitatea Utrecht.