Plantele au dezvoltat mecanisme de imunitate unice pe care le pot activa la detectarea prezenței unui agent patogen. Interesant este faptul că prezența unor microorganisme nepatogene poate determina, de asemenea, o plantă să-și activeze mecanismele de imunitate sistemică, iar unele studii au arătat că pre-tratarea semințelor cu astfel de microorganisme nepatogene poate dezvolta culturi agricole mai bine pregătite pentru a combate infecțiile de la agenții patogeni.

Acest lucru înseamnă că microorganismele nepatogene care activează imunitatea pot funcționa asemeni unui vaccin pentru plante, oferind un stimulent cu risc redus pentru sistemul imunitar al plantei, care o pregătește pentru a face față amenințărilor. Aceste descoperiri sugerează posibilitatea utilizării unei astfel de pre-tratări ca o formă de combatere a dăunătorilor biologici ar reduce nevoia de pesticide agricole.

Cu toate acestea, înainte ca tratamentul prealabil cu microorganisme nepatogene să devină o tehnologie agricolă standard, oamenii de știință au nevoie de o modalitate de screening a microorganismelor pentru a detecta capacitatea de a stimula sistemele imunitare ale plantelor.

În prezent nu există o metodă simplă de evaluare a capacității microorganismelor de a activa reacția plantelor. Pentru a rezolva această problemă, profesorul  Toshiki Furuya și profesorul Kazuyuki Kuchitsu de la Universitatea de Științe din Tokyo au decis să dezvolte o strategie de screening care implică celule de plante cultivate. O descriere a metodei acestora apare într-o lucrare publicată recent în Scientific Reports.

Pentru a testa practicabilitatea strategiei lor de screening, dr. Furuya și colegii săi au folosit strategia pe 29 de tulpini bacteriene izolate dintr-o specie de spanac japonez și au descoperit că 8 dintre tulpini si-au activat sistemul imunitar.

Autorii studiului se așteaptă ca noul sistem de screening „să fie o tehnologie care să contribuie la aplicarea practică și la răspândirea alternativelor microbiene la pesticidele chimice”.