Încep să se dezvolte ferme mai mici sau mai mari de creștere ecologică a porcilor, rasele vizate fiind în priumul rând Basna, Mangalița și Porcum vietnamez, mai nou introdus în România.

Opțiunile fermierilor au venit datorită semnalelor din piață: tot mai mulți consumatori vor plati un pret mai mare, dacă știu că porcii respectivi au fost crescuți în aer liber, pe terenuri ecologizate, au fost hrăniți cu alimente naturale, au trăit nestresați, cu respectarea principiilor ecologice și ale bunăstării animalelor.

„Adevăratul porc ecologic este de rasa primitivă, neselecționată și neameliorată, de exemplu, Mangalița”, afirma în anul 2014 într-un studiu Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

 Argumentele cu care au venit fermierii asupra afacerii profitabile cu porci ecologici sunt:

  • Carnea de porc este cea mai căutată.
  • Porcul nu este un animal pretențios
  • Porcii ecologici sunt crescuți fără aditivi furajeri, hraniți cu furaje obținute pe terenuri care nu au fost fertilizate chimic.
  • Se poate valorifica foarte bine hrana ușoară: plante, mere, varză, cotoare, tărâțe, furaje vegetale, iarbă.
  • Porcii ecologici au o prolificitate bună și o dezvoltare rapidă
  • Creșterea porcilor asigură venituri foarte bune, frecvente. Veniturile se bazează pe producția de carne cu un conținut de colesterol redus.
  • Produsele obținute din carnea porcului ecologic sunt de calitate, sunt mai sănătoase, mai ușor de digerat. Conservate în timp îndelungat sau prelucrate, își îmbunătățesc calitățile gustative.
  • Randamentul la sacrificare este de 75-85%
  • România are tradiție în creșterea cărnii de porc
  • Datorită conținutului mic de apă, carnea de porc poate fi conservată timp îndelungat
  • Bazna și Mangalița sunt cele mai apreciate rase de porci din Europa
  • Puteți face afaceri și din vânzarea purceilor
  • Reevaluarea acestor rase aduce noi valențe economice, cea mai importantă fiind cererea reală, în creștere pe piața din Comunitatea Europeană

Alte rase recomandate a fi crescute în mod tradițional sau în sistem de zootehnie ecologică sunt porcul de Bazna, de Rușețu, Negru de Ștei sau porcul vietnamez. În creșterea porcilor după metode tradiționale, porcii care trăiesc în libertate sunt mai sănătoși, au mai puține probleme cu aparatul respirator sau picioarele, decât cei izolați și, deci, se utilizează mult mai puține antibiotice.