Belgia a reușit, prin politicile sale, să ajungă la o cotă de 3% de produse organice pe piața națională de consum. Poate părea un procent mic, dar este pe locul 10 în clasamentul european, conform datelor FIBL (Institutul de Cercetare a Agriculturii Organice din Elveția). Aceeași poziție este deținută de Belgia și când vine vorba de sumele cheltuite de fiecare locuitor pentru a achiziționa produse organice (61 de euro).
Belgia este o țară mică, dar care face pași importanți pentru implementarea agriculturii ecologice. La cel puțin două capitole stau belgienii bine, când vine vorba de acest tip de lucrare a pământului și de a duce pe piață produse organice.
Care este istoria agriculturii ecologice în Belgia? Prima fermă organică a fost construită în această țară în 1960. 10 ani mai târziu, s-a înființat Asociația pentru Agricultură Ecologică (VELT). În 1992 s-au creat și primele două organisme de control pentru agricultura ecologică. 1998 a reprezentat anul în care s-a inaugurat prima fermă de cercetare organică din Belgia. La doar un an, a luat naștere și organizația BioForum.
Să venim în zilele noastre. Între 2018 și 2019, numărul de ferme organice a crescut cu 5.4%, în timp ce suprafața în proces de conversie de la agricultura tradițională a crescut cu 4.6%. Astfel, în acest moment, aproape 7% din totalul suprafeței agricole din Belgia este folosită pentru utilizarea tehnologiilor ecologice.
Dacă ne uităm la regiunile țării, 90.7% din suprafața dedicată agriculturii ecologice se află în Valonia. Totuși, Flandra încearcă să recupereze din terenul pierdut. În 2019, de exemplu, numărul de porci crescuți organic a crescut cu aproape 25%. De altfel, în această parte a țării se află 41.7% din totalul de porci din fermele ecologice ale Belgiei.
DATE STATISTICE
PRODUCĂTORI ECOLOGICI – 109 ÎN 1987 / 2.378 ÎN 2019
SUPRAFAȚA TOTALĂ DESTINATĂ AGRICULTURII ORGANICE – 1.000 HA ÎN 1987 / 93.099 HA ÎN 2019
GĂINI CRESCUTE ÎN REGIM ORGANIC: 846.460 ÎN 2005 / 4.589.911 ÎN 2019
Ce se cultiva în regim ecologic în Belgia? În special cereale, printre care grâu, triticale și orz, dar și legume. Belgienii au pus mare preț pe crearea de brand-uri pentru produsele ecologice, certificate conform celor mai înalte standarde. Legumele de Flandra, porcul Certus și carnea de vită Belbeef sunt doar câteva dintre acestea.