În ultima perioadă, fermierii din toată lumea se lovesc de foarte multe foarte multe obstacole. În România, fermierii înfruntă prevederile legislative, însă și vremea din ultima perioadă.
Dintre factorii de stres din mediu, seceta, reprezintă una dintre cele mai importante cauze ce afectează culturile de porumb. Astfel, o alternativă excelentă a culturii de porumb în condițiile de secetă, este sorgul.
Sorgul este numit şi „cămila vegetală“, deoarece este de preferat să fie cultivat în zonele secetoase unde cantitățile și precipitațiile sunt reduse. Sorgul valorifică bine solurile nisipoase și sărăturate și poate fi cultivat pe terenuri cu ph-ul cuprins între 4,5 – 8,5.
În România, porumbul este principala cultura semanata depasind 2.000.000 de hectare in fiecare an, iar productiile obtinute in ultimii ani au fost foarte bune, reusind in 2019 sa fim pe primul loc in UE la productia de porumb. Ultimii hibrizi aparuti au o buna rezistenta la seceta, dar pentru o productie buna este nevoie de cantitati insemnate de precipitatii si o cantitate mare de elemente nutritive.Cultivarea sorgului este un proces agricol care aduce nenumărate beneficii mediului. În primul rând, efectele încălzirii globale şi nevoia de a conserva resursele de apă sunt evidente încă de acum câţiva ani. În al doilea rând, 80% din suprafeţele cultivate în Europa de Est nu sunt dotate cu sisteme de irigaţii.
Studiile arată că porumbul trebuie să producă cu 10% mai mult decât sorgul pentru acelaşi profit adus fermierului. Este foarte rezistent la secetă, perfect adaptat condiţiilor climatice din ţară. Sorgul, a cincea cereală cultivată în lume, după porumb, orez, grâu şi orz, se poate dezvolta cu mai puţin de 50% din necesarul de precipitaţii, pe timpul perioadei de vegetaţie, faţă de porumb.