Multe practici sunt asociate cu agricultura regenerativă – de la strategiile no-till până la agricultură fără pesticide. Mai mult, conceptul înseamnă lucruri diferite pentru diferite culturi din diferite regiuni. Ceea ce este considerat regenerativ într-o locație ar putea să nu se califice pentru aceeași etichetă în alte condiții agricole.

 

Este clar că sectorul alimentar și agricol trebuie să înceapă să definească în mod specific agricultura regenerativă și să o măsoare cantitativ. Unii practicanți și pionieri din domeniul regenerării pilotează noi tehnologii pentru a ajuta la acest proces. Aceste noi instrumente – aflate în curs de dezvoltare sau în fazele incipiente ale testării – contribuie la punerea în evidență a conceptului abstract al agriculturii regenerative și ajută la măsurarea unor metrici precum biodiversitatea, sechestrarea carbonului și alte aspecte legate de sănătatea solului.

 

Mai jos găsiți o listă cu cinci opțiuni emergente, axate pe două preocupări principale, măsurarea biodiversității pe terenurile agricole și măsurarea sănătății solului și a nivelurilor de carbon.

 

  1. Cuantificarea diversității insectelor folosind inteligența artificială (AI)

Organizația non-profit Ecdysis, cu sediul în Dakota, SUA, construiește o bază de date cu insecte care va utiliza inteligența artificială pentru a identifica speciile de insecte și pentru a determina populația fiecărei specii dintr-o fermă.

Cei 11 membri ai echipei Ecdysis, lucrează în programul pilot de agricultură regenerativă al General Mills pentru a-și construi și verifica biblioteca de insecte.

„Diversitatea insectelor se dezvoltă foarte bine și este un bun indicator al profiturilor, al carbonului din sol, al solului, al apei. Le putem folosi ca bioindicatori, deoarece insectele răspund foarte bine, sunt atât de sensibile la ceea ce se întâmplă într-un habitat. Doar făcând instantaneul, puteți spune multe despre sănătatea acelui mediu.” a declarat Jonathan Lundgren, directorul Ecdysis.

Ecdysis le cere fermierilor sau persoanelor implicate în proiecte de agricultură regenerativă să folosească o plasă de fluturi prin care să colecteze eșantioane de insecte din apropierea câmpurilor de grâu sau de ovăz, pe care să le trimită la Ecdysis ca probe vii sau ca fotografii. Apoi, Ecdysis folosește acele fotografii pentru a-și antrena sistemul de inteligență artificială pentru a identifica insectele și a emite tiparul populației de insecte.

Ecdysis preconizează ca baza de date de recunoaștere a imaginilor va fi gata anul viitor, iar ulterior compania va putea să emită rapoarte prin care să prezică factori de risc care ar putea afecta o fermă.

 

  1. Măsurarea nivelurilor de carbon din sol cu o sondă portabilă

Chris Tolles, CEO Yard Stick, lucrează cu Christine Morgan de la Soil Health Institute, pentru a crea o sondă portabilă de sol care măsoară nivelurile de carbon cu spectrometria VisNIR și senzori de presiune.

Vârful sondei este o cameră mică care folosește lungimi de undă pentru a simți prezența carbonului organic în felul în care ochii noștri simt prezența albastrului când privim spre cer. Iar senzorii de rezistență de pe sondă au rolul de a măsura densitatea solului. Cu aceste două tehnologii, Yard Stick spune că poate calcula cantitatea de carbon sechestrată într-o anumită zonă a solului.

În acest moment, compania lucrează la verificarea acurateței sondei solului prin compararea datelor sale cu metoda tradițională de măsurare a carbonului în sol, arderea uscată. Folosind ultima tehnică, un eșantion de sol este ars pentru a indica cantitatea de carbon stocată în interiorul acestuia.

Yard Stick, cu sediul în apropiere de Boston, intenționează să aibă un produs comercial gata de vânzare până în 2022.

 

  1. Cartarea sănătății solului cu date prin satelit și senzori de la distanță

Folosind datele prin satelit disponibile public de la Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu și Agenția Spațială Europeană, împreună cu algoritmi specializați, compania Dagan monitorizează peisajul pentru a mapa terenurile care beneficiază de adoptarea practicilor de conservare și management al sănătății solului.

Dagan, un startup cu sediul în New Hampshire, a fost derivată din Applied Geosolutions și furnizează sectorului agricol servicii de date pentru a recomanda practicile de agricultură regenerativă și pentru a urmări rezultatele. Startap-ul fost capabil să creeze un sistem care poate calcula emisiile și sănătatea solului fără date de referință la sol necesare, de obicei, pentru proiecte precum acestea. Și lucrează la o modalitate de a calcula biomasa.

„Putem crea nu numai hărți în care au fost adoptate culturi de acoperire, ci și informații despre performanța culturilor de acoperire. Cât de bine se stabilește cultura de acoperire va influența pierderea de nutrienți, sedimentele și absorbția nutrienților, precum și cantitatea de biomasă care acoperă culturile, deoarece aceasta este materia organică care revine în sol,” a declarat William Salas, CEO interimar al Dagan.

Dagan lucrează cu The Nature Conservancy și Ecosystem Service Market, ai căror membri includ parteneri alimentari precum Mars și Nestle.

 

  1. Evaluarea diversității păsărilor cu ajutorul microfoanelor

Wildlife Acoustics lucrează cu General Mills pentru a clasifica și identifica fiecare pasăre captată în miile de ore de înregistrări realizate de recorderele patentate de companie. Scopul este de a compara populațiile de păsări din fermele care practică agricultura regenerativă comparativ cu cele care nu adoptat astfel de practici, pentru a vedea dacă există o diferență semnificativă statistic în populațiile de păsări.

Wildlife Acoustics își propune ca în urmatorii ani, dispozitivele create de ei să scaleze și să ajungă pe câmpurile din întreaga lume pentru a ajuta fermierii să obțină o imagine mai clară a populațiilor de păsări și a schimbărilor pe măsură ce se adoptă practicile regenerative. Este o strategie care ar fi prohibitivă din punct de vedere al costurilor înainte de inventarea acestei tehnologii ușor de operat.

 

  1. Identificarea insectelor folosind lasere

FaunaPhotonics, cu sediul în Danemarca, creează un senzor care oferă fermierilor informații în timp real despre tipul, numărul și activitatea insectelor care zboară printre culturile lor. Compania, condusă de doi doctoranzi, a angajat un expert în afaceri pentru a aduce senzorul pe piață.

Dispozitivul folosește LED-uri și fotodiode pentru identifica modelele de fluturare a aripilor insectelor care zboară pe lângă senzor. Algoritmul de învățare automată folosește datele colectate pentru a identifica insecta și pentru a crea un raport pentru fermier.