Estonia este una dintre țările care pot fi date exemplu în cadrul Uniunii Europene. Este un stat super digitalizat și se remarcă și în ceea ce privește agricultura ecologică. După obținerea independenței, Estonia a mărit pasul în domeniul reformelor în agricultură, iar acest lucru se vede. O arată statisticile Eurostat, în care țara baltică ocupă poziții excelente.

Să vedem care sunt principalele borne ale dezvoltării agriculturii ecologice în Estonia. 1989 a adus înființarea Asociației de Biodinamică, pe când statul baltic făcea încă parte din Uniunea Statelor Sovietice Socialiste. Primele documentații legate de Agricultura organică au apărut în 1997. Toate activitățile separate legate de acest domeniu au fost unite în cadrul Platformei pentru Agricultura Organică din Estonia în 2006. Un an mai târziu, s-a dezvoltat și primul Plan de Acțiune pentru acest fel de a lucra terenurile. Statul a oferit suport financiar fermierilor care au ales drumul organic încă din anul 2000.

Unde au dus toate aceste măsuri? În 2018, Estonia se afla pe locul 5 în lume, da, în lume, în ceea ce privește procentajul terenurilor lucrate în sistem ecologic raportat la totalul suprafeței agricole, cu 21.6%. Este una din cele doar 10 țări de pe Glob care au un procentaj de peste 10%. Dacă ne raportăm doar la Europa, Estonia ocupa poziția a treia.

În ceea ce privește cota de piață a cerealelor organice din Estonia este mult mai mare decât media globală. Procentajul a fost, tot în 2018, de 13.8%, în condițiile în care media la nivel mondial se situa la nivelul de 0.6%.

DATE STATISTICE

200.000 DE HECTARE SE LUCREAZĂ ÎN SISTEM ECOLOGIC ÎN ESTONIA

78% DIN SUPRAFAȚA LUCRATĂ CU TEHNOLOGII ORGANICE ARE O CONVERSIE TOTALĂ

1925 DE FERMIERI LUCRAU ÎN 2017 CU TEHNOLOGII ECOLOGICE

88.000 de hectare cu profil organic sunt pășuni. Terenul arabil destinal agriculturii ecologice are o suprafață de 100.000 de hectare. Dintre acestea, pe 39.000 de hectare se cultivă cereale (ovăz, grâu, secară, orz, iar pe 11.000 plante oleaginoase. Și legumele ocupă o suprafață importantă, de peste 9.000 de hectare.

Produsele organice se găsesc în mai toate lanțurile de supermarketuri din Estonia. O problemă ar fi însă faptul că prețurile acestora, în comparație cu ale celor obținute în sisteme convenționale de lucru, sunt chiar și duble. Chiar și așa, studiile USDA arată că popularitatea produselor bio este în creștere și este tot mai des văzută ca un mod de viață. Locuitorii din Estonia vor mai multe magazine care să vândă exclusiv produse ecologice.