Poate părea ceva desprins dintr-un film de science fiction, dar se întâmplă în zilele noastre: oamenii de știință au reușit să proiecteze plante de spanac care sunt capabile să trimită e-mailuri.

Prin nanotehnologie, inginerii de la MIT din SUA au transformat spanacul în senzori capabili să detecteze materiale explozive. Aceste plante pot apoi să transmită wireless informațiile colectate înapoi oamenilor de știință.

Când rădăcinile de spanac detectează prezența nitroaromaticelor în apele subterane, un compus adesea găsit în explozivi utilizați în minele terestre, nanotuburile de carbon din frunzele plantei emit un semnal. Acest semnal este apoi citit de o cameră cu infraroșu, trimitând o alertă prin e-mail oamenilor de știință.

Acest experiment face parte dintr-un domeniu mai larg de cercetare care implică ingineria componentelor electronice și a sistemelor în plante. Tehnologia este cunoscută sub numele de „nanobionica plantelor” și este efectiv procesul prin care plantelor le sunt oferite noi abilități.

„Plantele sunt chimisti-analiști foarte buni. Au o rețea extinsă de rădăcini în sol, prelevează în mod constant ape subterane și au o modalitate de auto-alimentare a transportului apei în frunze”, a explicat profesorul Michael Strano care a condus cercetarea.

„Aceasta este o nouă demonstrație a modului în care am depășit bariera de comunicare între plante și oameni”, a adaugat profesorul.

 

Potențialul de mediu

Deși scopul acestui experiment a fost detectarea explozivilor, Strano și alți oameni de știință cred că acestă tehnologie ar putea fi folosita pentru a ajuta cercetătorii să depisteze zone poluate sau alte probleme de mediu.

Datorită cantității mari de date absorbite de mediul înconjurător, plantele se prezintă în mod ideal ca agenți de monitorizare ai schimbările ecologice.

În fazele timpurii ale cercetării nanobionice ale plantelor, Strano a folosit nanoparticule pentru a transforma plantele în senzori pentru detectarea agenților poluanți. Prin modificarea modului de fotosinteză a plantelor, el a reușit să le determine să detecteze oxidul nitric, un poluant cauzat de procesele de combustie.