Conform Eurostat, peste 20% din populaţia ţării lucrează în agricultură, din care numărul de angajaţi “cu carte de muncă” în domeniul agricol este estimat la peste 250.000 persoane. Pe fondul creșterii cererii consumatorilor pentru produse agricole/agroalimentare este mai mult decât evident ca fermierii vor avea un rol din ce în ce mai mare în lanțul agricol.

Agricultura a cumulat anul trecut 4,1% din PIB-ul României, fiind una din cele mai importante ramuri ale economiei, mai ales prin prisma faptului că ponderea numărului de persoane angrenate în acest sector este mult mai mare decât în alte domenii de activitate. Originea ingredientelor va fi folosită din ce în ce mai mult ca instrument de marketing pentru un număr tot mai mare de consumatori cărora “le pasă” de felul în care sunt obținute și procesate produsele alimentare pe care le consumă.

Oportunitățile generate de sectorul agricol :

  • Poți lucra în domeniul mașinilor, utilajelor și echipamentelor agricole.
  • Poți lucra în camere agricole, în direcții și exploatații silvice.
  • Poți lucra în domeniul consultantei și expertizei agricole.
  • Poţi lucra în învățământ și cercetare-dezvoltare în domeniul biologiei și silviculturii.
  • Poți lucra în laboratoare pentru controlul și expertiza calității produselor agricole și agroalimentare.

Ponderea și importanța agriculturii, schimbările climatice și creșterea inevitabila a consumului de produse alimentare, fac din profesia de agronom una dintre cele mai sigure căi de dezvoltare profesională. Provocările globale actuale cu privire la alimentație în contextul schimbărilor climatice oferă oportunități fără precedent pentru sectorul agricol.