În ultimii 30 de ani, tot mai mulți fermieri de ceai, cafea și cacao au adoptat practici sustenabile și inteligente din punct de vedere climatic prin adoptarea „standardelor de certificare” care ajută la menținerea calității solului, la creșterea productivității și la reducerea costurilor.
În iulie 2020, s-a atins un prag important atunci când partenerul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Rainforest Alliance, a publicat noul său standard unificat (program de certificare) pentru sistemele de producție care conservă biodiversitatea și serviciile ecosistemice. Standardul se aplică pentru peste 5 milioane de hectare de teren agricol tropical, îmbunătățind viața a peste 2 milioane de familii de fermieri.
„Certificările precum Rainforest Alliance au jucat un rol important în conducerea lanțurilor de aprovizionare durabile atât la sfârșitul producției, cât și la consum. Am colaborat cu Rainforest Alliance de mai mulți ani și am apreciat foarte mult expertiza lor în materie de sustenabilitate și abilitățile de implementare pentru a ne ajuta să avansăm programele noastre pentru fermieri. O certificare Rainforest Alliance poate motiva consumatorii să cumpere produse cultivate în mod sustenabil și să sprijine fermierii ”, spune Christopher Stewart, șef global de responsabilitate corporativă și sustenabilitate, Olam International.
Avantajele obținerii certificării
Cifrele demonstrează că fermierii găsesc și avantaje în obținerea certificării. Datele din 2019 indică faptul că peste 209.000 de fermieri din Coasta de Fildeș, Ecuador și Ghana au participat la schema de certificare Rainforest Alliance.
În același an, companiile au cumpărat suficient ceai certificat Rainforest Alliance pentru a produce 330 de milioane de căni de ceai în fiecare zi, cu o producție certificată care implică 936.000 de fermieri și 734.000 de lucrători. Cele mai importante țări producătoare au fost India, Kenya și Sri Lanka. Datele privind 2020 vor fi publicate în aprilie 2021.
În Ghana, unde cacao este principalul export al națiunii, generând peste 3 miliarde de dolari în 2018, UNEP și Rainforest Alliance și-au unit forțele cu Olam pentru a permite adoptarea schemei de certificare a agriculturii durabile a Rainforest Alliance în regiunea Bia-Juabeso.
Având o abordare peisagistică, care urmărește să echilibreze cerințele concurente de utilizare a terenurilor într-un mod care este cel mai bun pentru bunăstarea umană și mediu, proiectul a fost una dintre primele inițiative din Ghana de a efectua cartografierea fermelor și înregistrarea arborilor pe terenurile agricole, mobilizând 2.800 de fermieri în 34 de comunități agricole pentru a conserva mediul local și serviciile ecosistemice de care depinde producția de cacao.
În China, India, Sri Lanka și Vietnam, Rainforest Alliance a lucrat cu cultivatorii de ceai pentru a reduce utilizarea produselor agrochimice pentru combaterea buruienilor, reducând costurile pentru fermieri și îmbunătățind sănătatea solului.
Proiectul i-a învățat pe micii fermieri de ceai cum să distingă buruienile dăunătoare de cele inofensive care pot fi lăsate în pământ. Acest lucru ajută la protejarea împotriva eroziunii, îmbunătățește conținutul organic al solului prin mulci (o sursă puternică de nutriție a plantelor, precum și un agent de stocare a carbonului) și îmbunătățește semnificativ umiditatea solului – toate elementele cheie pentru producția de culturi.
Cu mai puține buruieni de extras, fermierii pot elimina manual speciile dăunătoare, evitând erbicidele otrăvitoare și reducând costurile menținerii unei culturi sănătoase.