Decada 2010-2019 a fost cea mai fierbinte din istoria planetei,iar 2019 s-a definit ca al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată.

În același timp, impactul schimbărilor climatice asupra modelelor de precipitații din întreaga lume devine o problemă tot mai îngrijorătoare. Încălzirea modifică fundamental ciclul apei și schimbă tiparele de precipitații. În multe zone, precipitațiile au devenit fie din ce în ce mai abundente, fie în cantități disperate, în raport cu mediile de lungă durată.

Unele plante sunt mai potrivite decât altele pentru perioade prelungite de căldură, în timp ce multe pot supraviețui cu mai puțină apă (sau invers, pot rezista mai mult unor perioade mai umede).

Mai jos, am adunat câteva sfaturi cheie despre modul în care vă puteți adapta peisajul din grădină folosind plante potrivite pentru impactul climatic din zona regiunii noastre.

Având în vedere contextul climatic din ultimii ani, este indicat sa luăm în calcul plante care rezistente la condițiile secetoase.

Lavanda

Lavanda este o plantă comună deosebit de populară – și foarte parfumată – care a evoluat pentru a rezista cu puțină apă.

Agavele

Planta de agave este nepretenţioasa şi tolereazã perfect seceta. Tulpina agavei este scurtã, nedezvoltatã, frunzele sunt mari, colectate intr-o rozetã şi acoperite cu un strat de cearã, iar in jurul marginilor sunt decorate cu coroane ascuţite, cea mai lungã fiind situatã la vârfuri.

Portulaca

Portulaca este o planta tolerantã care rezistã foarte bine la secetã, in sol sãrac. Datoritã frunzelor suculente aceasta poate supravieţui pentru mult timp fãrã apã. Se spune cã florile sale au nevoie de secetã pentru a inflori.

Verbina

Verbina este o planta acoperitoare de sol, foarte eficientã. Se raspandeşte rapid şi supravietuieşte la temperaturi mari şi cu apã puţinã. Florile sunt multicolore şi infloresc din iunie pânã in octombrie. Planta intrã in categoria de flori rezistente la soare cu inflorire indelungatã.

Leandrul

Leandrul este o plantã tropicalã. Acesta produce flori de diferite culori, galbene, roz, albe şi purpurii. Leandrul este cunoscut ca o plantã ce se adapteaza usor la secetã şi creste foarte bine in zonele de litoral, preferã locurile insorite.

Cactușii

Cactusii pe langã necesarul redus de apã de care au nevoie aceştia nu necesitã ingrijiri speciale. Exista o sumedenie de varietãţi pe care le poţi creşte cu uşurinţã in grãdina ta.