Copacii pot fi benefici pentru orice curte sau livadă. Nu numai că ajută mediul prin reducerea poluării, dar niște pomi îngrijiți corespunzător, reduc costurile de utilitate.
Cum ținem dăunătorii la distanță și cum întreținem pomii ? Specialiștii oferă șase sfaturi simple de întreținere a pomilor :
1. Întreținerea regulată a pomilor
Înainte să vorbim despre metode de combatere a bolilor și dăunătorilor, este de menționat că o grijă regulată este primul pas pentru o livadă sănătoasă.
2. Tunderea copacilor
Tunderea copacilor este o necesitate, iar tunderea cu regularitate este importantă pentru a îndepărta crengile moarte și frunzele, astfel încât să crească altele noi. În cazul copacilor din curti, gădini sau terenuri apropiate de casă, grija pentru pomi trebuie sporită, deoarece din cauza vânturilor puternice și a furtunilor, ramurile desfăcute pot provoca daune.
3. Testarea solului
Pentru orice plantă, solul este factorul decident vieții și sănătății acesteia. Și în cazul pomilor, solul poate fi o cauză pentru degradarea ramurilor sau a fructelor. În consecință, testarea solului determină nivelul de pH și mineralele care există deja în sol și astfel știm cum poate fi îmbunătățit.
4. Udare
Pentru copacii noi, udarea este extrem de importantă. Regula generală este 40l de apă, regulat, până se adâncesc rădăcinile și arborele devine mai mare. Atunci, copacul este capabil să atragă apă din sol. Pe măsură ce rădăcinile se adâncesc, iar copacul este mai mare, într-o singură zi, poate obține până la 400l de apă. În timp ce copacii mai mari au nevoie de mai puțină întreținere, copacii noi sau replantați au nevoie de udări mai regulate pentru a rămâne sănătoși.
5. Atenție sporită la dăunători
Pomii fructiferi au numeroși dăunători, care reduc seminificativ recolta și provoacă pagube însemnate. Ca și în cazul bolilor, se poate acționa atât preventiv, cât și curativ împotriva lor.
Molia orientală a fructelor este printre cei mai frecvenți dăunători ai plantațiilor pomicole. Molia orientală este o specie care afectează mărul, caisul, piersicul și prunele. Are chiar și 4 generații pe an și atacă lăstarii, frunzele și fructele pomilor fructiferi. Larvele atacă lăstarii și se hrănesc cu interiorul acestora. În urma atacului, fructele nu mai cresc, putrezesc și cad. În perioadele 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie și 1-10 septembrie, aceste insecte se observă zburând.
Pentru a combate atacul moliei se recomandă tăierea și distrugerea fructelor și a celorlalte elemente atacate.
6. Copacul trebuie pregătit pentru iarnă
La sfârșitul sezonului cald, înainte de primul îngheț pomul trebuie pregătit pentru iarnă. Pentru copacii mai mici și pomii fructiferi, trebuie atribuită o atenție mai mare. Pentru a nu pierde nutrienții de care are nevoie, pomul este mai protejat cu un strat de îngrășământ în jurul său.
Pentru orice tip de copac, mai mare sau mai mic, pentru ultima dată în sezonul cald, trebuiesc îndepărtate crengile uscate, astfel încât să poată crește și mai mult primăvara, odată cu revenirea sezonului cald.