Este o perioadă dificilă pentru agricultori, pe de o parte din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, iar pe de altă parte din cauza secetei prelungite din multe zone din țară. Agricultorii anunță că sute de mii de hectare, în special cele cultivate cu grâu sunt în pericol din cauza secetei și cer guvernului creșterea subvențiilor pentru irigaţii.
Climatologul Roxana Bojariu a explicat că ploile din ultimele luni nu s-au distribuit uniform, iar perioada actuală, în care este înregistrată seceta, a provocat în est și sud-est deficit de apă în sol.
„Ploile care vin nu pot reduce semnificativ acest deficit. Vor fi importante, dar avem nevoie de o reîncărcare mai serioasă a resursei de apă din sol”, a spus climatologul.
La rândul său, Sorin Minea, președintele Romalimenta, a afirmat în legătură cu seceta care afecteză agricultura, că la ora actuală, România nu are probleme cu producția de cereale.
„Chiar dacă am produce doar la jumătate, nu ar fi o problemă cu alimentația populației. La carnea de vacă și de pasăre stăm bine, la cea de porc stăm prost din cauza pestei porcine. Suntem pe o piață comună, europeană, putem suplini ce ne lipsește prin cumpărare de pe alte piețe și putem vinde ce ne prisosește. Nu cred că va fi o criză alimentară”, a afirmat președintele Romalimenta.
Nu există creșteri sau scăderi drastice de prețuri, deoarece producția este puțină. Când sunt probleme de climă și de bani, agricultorii nu pot scădea prețurile, este de înțeles că oamenii ar trebui să cumpere cât au nevoie și lucruri mai de calitate.
„Ieftinirea și promoțiile duc la risipă”, a spus președintele Romalimenta, care susține că dacă acestă risipă de 40% ar fi înlăturată, oamenii și-ar permite să cumpere lucruri mai bune.