Peste un miliard de viețuitoare de la malul mării au murit în timpul valului de căldură mortal abătut asupra Canadei, a spus un biolog marin.

Christopher Harley, profesor de zoologie la Universitatea din Columbia Britanică, a descoperit milioane de midii, scoici, stele marine și melci morți de-a lungul coastei Mării Salish și a calculat că sunt probabil  alte milioane în toată țara.

Temperaturile din vestul Canadei au crescut până la recorduri la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, provocând incendii și ucigând sute de oameni, în principal în Columbia Britanică.

Echipa lui Harley a înregistrat temperaturi peste 50⁰C în anumite puncte în mijlocul habitatelor animalelor de-a lungul coastei folosind camere cu infraroșu, care s-au dovedit dezastruoase pentru creaturi.

Echipa, formată din cercetători studenți, a examinat mai multe linii de coastă, inclusiv cele din vestul Vancouverului și de pe coasta Sunshine, ajutându-l pe Harley să calculeze scara pierderilor.

Înmulțind numărul animalelor moarte găsite în zonele analizate cu dimensiunea totală a habitatului din Marea Salish, el a descoperit că milioane de animale ”au fiert” până la moarte din cauza temperaturilor ridicate.

Harley a realizat pentru prima dată că canicula a ucis atât de multe animale intertidale – creaturi care trăiesc acolo unde pământul se întâlnește cu marea – când a vizitat plaja Kitsilano din Vancouver.

El a fost „uimit” de duhoarea zecilor de mii de animale moarte care acopereau plaja.

Astfel de animale suportă în mod obișnuit temperaturi de aproape 40 ° C pentru perioade scurte de timp, dar căldura arzătoare combinată cu mareele joase s-au dovedit mortale.

Recuperarea populațiilor s-ar putea dovedi dificilă dacă schimbările climatice provoacă noi valuri de căldură în zonă.