Conceptul de păduri de alimente este un sistem de producție a hranei care folosește înțelepciunea inerentă a pădurilor naturale și înțelegerea relațiilor benefice dintre plante pentru a crea și susține peisaje care cultivă alimente pentru uz uman.

Această metodă mai este numită grădină forestieră sau grădină forestieră comestibilă. În anumite părți de la tropice, pădurile alimentare sunt folosite de peste 1.000 de ani.

 

Cum functioneazã?

Pădurile alimentare  se bazează în mare măsură pe „policultură” versus producția pe bază de monocultură. Policulturile pot fi înțelese ca comunități de plante dinamice, autoorganizate, compuse din mai multe specii. În această abordare, plantele sunt cultivate în grupuri cunoscute sub numele de „bresle” care se susțin reciproc prin diferite funcții .

Breslele sunt un grup de plante și animale întrețesut armonios, care sunt benefice pentru oameni, creând în același timp habitat pentru alte organisme.

Avantajele creării unei păduri alimentare permaculturale sunt multe! Cea mai evidentă ar putea fi că, dacă este planificată corect, o pădure alimentară de permacultură practic funcționează și se menține singură. Creează un habitat pentru viața sălbatică locală, combaterea dăunătorilor și polenizarea. Deoarece pădurile alimentare permaculturale nu necesită îngrășăminte chimice sau pesticide, ele produc alimente și produse mult mai sănătoase.

 

Ce plante pot fi sădite intr-o pădure alimentară de permacultură?

Deși fiecare pădure alimentară este diferită, există anumite părți și modele care se găsesc în toate. Acestea se bazează pe observațiile relațiilor găsite în sistemele de păduri naturale.

Pentru început, majoritatea habitatelor împădurite au unele dintre următoarele structuri care funcționează la diferite niveluri.

  • Primul este un ”baldachin” format din copaci mari.  Între copacii înalți, există breasla copacilor cu creștere redusă, de obicei, reprezentați de pomi fructiferi. Amplasați între toți copacii mici sunt arbuștii – de exemplu coacăzele si alte fructe de pădure. Umplerea spațiului rămas se face cu ajutorul stratului erbaceu, acesta fiind reprezentat și de ierburi medicinale sau cele folosite pe plan culinar. Suprafața rămasă este acoperită de plante care să asigure “îmbrăcarea” solului. Acestea protejează solul, reduc pierderea de apă prin evaporare, și previn creșterea buruienilor.

 

  • Nu este de neglijat nici nivelul subteran, care este ocupat de toate culturile rădăcinoase, cartofi, morcovi, ghimbir etc. Se poate lua în considerare, pentru includere, și un strat vertical reprezentat de viță de vie sau alte plante cățărătoare (fasole, fructe de pădure), ajutate, evident, de diferite spaliere, garduri sau chiar copaci.

Întocmirea unei hărți a locației poate fi extrem de utilă înainte de a face oricare dintre lucrări. Priviți cu atenție ce specii de copaci, arbuști și ierburi se descurcă bine în regiunea dvs. Alegeți-le pe cele care pot face față rigorilor și stresurilor din acea regiune.

 

Creșterea unei păduri alimentare de permacultură este un proces plin de oportunități de învățare. Cea mai frecventă este legată de distanța dintre plante și adesea, cea mai frecventă greșeală este plantarea prea apropiată. O parte din acestea pot fi elaborate înainte de plantare, planificând un design pe hârtie.