Produsele organice primesc un sigiliu, o etichetă, care atestă modul în care plantele au crescut. Sigiliul organic indică faptul că produsele au fost cultivate în moduri prietenoase cu mediul.
Agricultorii ecologici trebuie să lucreze în sincronizare cu mediul. Aceștia au grijă de sănătatea oamenilor, plantelor și a animalelor prin prevenirea utilizării substanțelor dăunătoare, cum ar fi pesticidele toxice.
Spre deosebire de agricultura convențională, culturile organice nu pot fi:
- cultivate cu ajutorul pesticidelor toxice
- cultivate cu majoritatea îngrășămintelor sintetice
- cultivate cu semințe modificate genetic
Însă, eticheta pusă pe un produs organic garantează că fermierii:
- respectă standardele de sănătate și de bunăstare animală
- refuză să folosească antibiotice și hormoni de creștere
Cultivarea organică ajută la îmbunătățirea calității apei, menține blocarea carbonului în sol și ne reduce expunerea la pesticide periculoase. Deși pesticidele sunt concepute pentru a elimina dăunătorii, multe pesticide pot prezenta, de asemenea, riscuri pentru oameni.
Pesticidele cu o toxicitate ridicată au fost asociate cu probleme de sănătate, inclusiv cancerul și perturbarea sistemului endocrin, ceea ce poate duce la probleme de dezvoltare sau de reproducere.
Mai mult, utilizarea excesivă a antibioticelor în creșterea convențională de animale a determinat dezvoltarea unor tulpini rezistente la antibiotice în calea unor microbi periculoși.
Doar în București, medicii specialiști au nenumărate cazuri de copii cu afecțiuni diverse ( tulburări hormonale, de exemplu, care provoacă chisturi ovariene la vârste fragede) din cauza consumului mare de produse de origine animală din vietăți crescute accelerat.