Agricultura ecologică s-a dezvoltat ca o alternativă la cea convențională. Principalul scop este să ofere produse sănătoase prin tehnologii care să nu includă pesticide sintetice. Acest domeniu este într-o continuă creștere, iar acest trend nu poate fi urmat decât respectând principiile de bază ale agriculturii ecologice.

Primul principiu este cel al Sănătății. Agricultura organică trebuie să mențină sănătatea solului, a plantelor, a animalelor, a oamenilor și a întregii planete. Sunt lucruri care se întrepătrund și care creează un lanț de sustenabilitate. Un sol curat oferă hrană curată. La rândul lor, aceste produse bogate în substanțe nutritive se consumă, iar oamenii și animalele se întăresc, din punct de vedere al sănătății fizice și mentale.

Al doilea principiu este cel Ecologic. Agricultura organică se bazează pe sisteme și cicluri ecologice vii, care trebuie menținute și chiar crescute. Producțiile din agricultura organică se obține pe baza unor procese 100% ecologice, cu mijloace 100% ecologice. Obținerea unui echilibru între design-ul fermei, amplasarea locurilor de odihnă pentru animale și menținerea diversității genetice și agricole este esențială.

Al treilea principiu este cel al Dreptății. Agricultura ecologică trebuie să construiască relații care să aducă echitate în ce privește mediul înconjurător și condițiile de viață. Dreptatea se caracterizează prin echitate, respect, egalitate în relația oameni – animale. Agricultura ecologică oferă tuturor celor implicați o calitate bună a vieții și contribuie la reducerea sărăciei. Scopul este de a produce suficientă hrană de bună calitate.

Ultimul principiu este cel al Îngrijirii. Protejarea sănătății generațiilor curente și viitoare și a mediului este un țel esențial al agriculturii ecologice. Creșterea productivității trebuie făcută prin mijloace care să nu dăuneze mediului înconjurător. Toate măsurile care se iau în cadrul agriculturii organice trebuie analizate cu grijă înainte de a fi aplicate.