Letonia și-a început drumul în agricultura organică, la un nivel rezonabil, abia acum 20 de ani. Până atunci, acest concept nu fusese îmbrățișat foarte tare de fermierii din statul baltic. Haideți să vedem cum a evoluat Letonia în agricultura bio.

Uitându-ne în urmă, în anii 1990 erau doar 3 fermieri organici în toată Letonia. Da, 3. Abia 10 ani mai târziu a început un boom în acest domeniu. Cum? Prin acordarea de subvenții celor care practicau agricultura ecologică. Adoptarea Legii Agriculturii Organice a dus la încurajarea tot mai multor fermieri să folosească tehnologii prietenoase cu mediul.

Intrarea Letoniei în Uniunea Europeană a reprezentat o altă mână de ajutor oferită fermierilor. Astfel, la finalul lui 2007, în țara baltică erau 4112 de ferme organizate în sistem ecologic. Între 1998 și 2007, numărul fermierilor organici a crescut de 106 ori. În aceeași perioadă, suprafața utilizată pentru agricultura ecologică s-a mărit de 3 ori.

De atunci, numărul fermelor s-a stabilizat, la finalul lui 2019 înregistrându-se 4178 de ferme certificate din totalul celor 83500 din Letonia. 250 de ferme se ocupă și de procesarea produselor pe care le obțin. Care sunt cele mai întâlnite produse organice pe piața din Letonia? Laptele, cerealele, cartofii, mierea de albine au locul lor în preferințelor letonilor.

Unii fermieri aduc pe piață și fructe, ouă, pește, carne de pui, toate certificate bio. Unii fermieri mai îndrăzneți mizează pe culturi precum coacăze negre, cătină, gutui, mazăre sau exportă amidon de cartofi și mazăre cenușie. Letonia este pe locul 6 în Europa în ceea ce privește suprafața destinată agriculturii organice raportată la totalul suprafeței agricole, cu 15.4%, la egalitate cu Elveția.

Viitorul agriculturii ecologice în Letonia sună bine. Tot mai mulți fermieri tineri decid să aleagă drumul bio. În total, letonii au la dispoziție aproape 30 de magazine specializate în produse ecologice. Evident, și marile lanțuri de supermarket-uri au zone dedicate produselor bio. În plus, mulți fermieri au decis să livreze direct clienților comenzile.