Danemarca este printre starurile europene în ceea ce privește agricultura ecologică. O spun datele oficiale ale Eurostat, care arată că danezii sunt foarte receptivi la tendințele mondiale de a cumpăra produse organice. Danemarca este în topurile continentale legate de agricultura biologică. Se situează pe primul loc în ceea ce privește cota de piață a produselor organice, cu 11.5%. Ca să facem o comparație, procentul era de 3.5 în 2004. Și atunci, danezii erau primii.

În plus, Danemarca este, alături de Elveția, pe poziția întâi la consumul de produse ecologice / locuitor, cu 312 euro. În 2018, vânzările totale ale acestor produse au atins un nivel de 1.807.000 de euro. O sumă remarcabilă, dacă ne gândim că în Spania, o țară cu de 8 ori mai mulți locuitori, totalul a fost cu doar 100.000 de euro mai mare.

De unde toate aceste date? Cum s-a ajuns aici? Danezii au îmbrățișat puternic agricultura ecologică. Și, mai ales, autoritățile le-au oferit sprijin fermierilor. În 1987, Parlamentul danez a adoptat prima legislație în domeniul agriculturii ecologice. A fost prima țară din lume care a făcut acest lucru. După 6 ani, o mare mână de ajutor a fost oferită de cel mai important lanț de supermarket-uri din Danemarca, Coop Denmark, care a făcut reduceri spectaculoase de prețuri pentru produsele bio.

Danemarca a fost țara care a găzduit numeroase conferințe și forumuri legate de agricultura organică. Remarcabilă a fost Conferința Științifică și Tehnică a Federației Internaționale a Mișcărilor din Agricultura Organică, din 1996. 2008 a fost anul în care a fost construit Centrul Internațional de Cercetare a Sistemelor de Alimentație Organică.

Toate aceste evenimente, dar și sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru fermierii care folosesc tehnologii prietenoase cu pământul și mediul înconjurător au dus la o creștere anuală a impactului pozitiv al produselor organice în Danemarca.

DATE STATISTICE

160 DE EURO PE HECTAR PRIMESC FERMIERII DANEZI CARE LUCREAZĂ ÎN SISTEM ECOLOGIC

2058 DE RESTAURANTE AVEAU ÎN 2017 ETICHETA DE BUCĂTĂRIE ORGANICĂ

TOȚI DANEZII CUNOSC ETICHETA CARE ARATĂ CĂ UN PRODUS ESTE ORGANIC

Ce produse ecologice sunt populare în Danemarca? Lactatele sunt pe printre preferate. Unul din trei litri de lapte este organic, iar jumătate din laptele consumat în școlile daneze vine de la vaci crescute după principiile agriculturii ecologice. Ouăle, făina de grâu, fulgii de ovăz și morcovii sunt alte produse bio foarte bine primite de danezi.

Danemarca stă bine și când este vorba de exporturile de produse ecologice. Lactatele, carnea de porc, fructele și legumele sunt pe primele locuri în topul celor mai vândute produse care pleacă spre alte țări din Europa și din lume.

Citeşte şi: