Grădina și chiar spațiile din jurul blocurilor pot fi înfrumusețate de arbori ornamentali. În România, cel mai întâlnit este tuia, dar mai sunt și alte specii potrivite pentru climatul din țara noastră. Cum trebuie plantați și îngrijiți arborii ornamentali? Haideți să aflăm.

Primul lucru care trebuie făcut, după alegerea arborilor sau a arbuștilor ornamentali, este stabilirea perioadei de semănat. Recomandările sunt destul de clare. Cel mai potrivit sezon este cel de primăvară. În acest fel, arborele se va adapta ușor în mediul nou în care va sta. Totuși, sunt și unele excepții. Pentru foioase, plantarea se face între noiembrie și martie, dacă își pierd frunzele toamna. Dacă nu, perioada optimă este cea cuprinsă între octombrie și aprilie. Coniferele se plantează la final de septembrie.

Cum se plantează arborii ornamentali? Nu sunt multe reguli care trebuie urmate. Groapa în care urmează să fie plantat ar trebui făcută cu o zi înainte de această operațiune, iar apoi să fie udată de câteva ori. Astfel, pământul va fi umed și după plantare și arborele va extrage hrana mai ușor. În plus, groapa trebuie să fie cam cu 20 de centimetri mai mare, atât în diametru, cât și în adâncime, decât balotul.

În timpul operațiunii de plantare, între balot și pereții gropii se adaugă pământ, are se tasează pe măsură ce groapa se acoperă. O tasare bună, uniformă duce la o adaptare rapidă a arborilor la noul mediu de viață.

Cum se îngrijesc arborii ornamentali? De la momentul plantării, arborii se prind cam în 2-3 ani. În această perioadă, rădăcinile acestora se dezvoltă și se obișnuiesc cu solul. Primul an este destul de critic, așa că protejarea arborilor în perioadele de iarnă este necesară. O folie de protecție cu care să fie înfășurat arborele este soluția ideală. Apoi, după primul an de la plantare, încep tăierile pentru formarea și dirijarea coroanei. Tunderile trebuie repetate și la maturitate

O etapă importantă este fertilizarea arborilor și arbuștilor ornamentali, care se face mai ales după al doilea an de la plantare. Aprovizionările cu cu fosfor și cu potasiu înainte înfloririi și fructificării și cu azot în faza de creștere intensă a lăstarilor duc la o dezvoltare frumoasă a arborilor ornamentali.