Mănânci sănătos, rămâi sănătos! Este un dicton din ce în ce mai la modă. Nu e doar un slogan care ar putea fi folosit într-o campanie pentru vreun produs ecologic, ci este susținut de studii efectuate de mai mulți cercetători. Unul dintre acestea a fost publicat de American Medical Association și arată că o dietă organică poate reduce riscul apariției cancerului cu până la 25%. Acest studiu are o bază importantă. A fost făcut pe nu mai puțin de 68.000 de persoane, timp de 5 ani.

Mai multe concluzii au fost trase în urma acestui studiu. Astfel, consumul de hrană organică a redus cu 86% riscul dezvoltării limfomului non-Hodgkins. În plus, riscul de apariție a oricărui limfom este cu 76% mai redus în cazul folosirii unei diete ecologice. Consumul crescut de alimente cu eticheta Eco a fost legat și de un risc mai mic al cancerului la sân postmenopauzal.

Un alt studiu, de data aceasta apărut în Environmental Research, a dezvăluit și alte avantaje ale trecerii la o dietă pe bază de produse ecologice. În doar o săptămână de dietă 100% organică, nivelul de pesticide sintetice din cei care au participat la această cercetare s-a redus cu 60.5%. În cazul malationului (substanță legată de cancer), scăderea a fost de 95%, în timp ce piretroizii (care pot duce la Parkinson) s-au redus la jumătate.