Paulo Dantas, deținătorul fermelor AgroDan din Brazilia cultivă 1.300 de ha de mango din soiurile Kent, Keitt, Tommy și Palmer, toate cu irigare prin picurare. Iar rezultatele sunt remarcabile.
În timp ce randamentul mediu al Braziliei este de 22 de tone pe hectar, AgroDan atinge aproape 45 de tone. Producătorul sud-american de trestie de zahăr Usina Coruripe raportează, de asemenea, câștiguri de producție substanțiale și îmbunătățiri ale eficienței irigațiilor.
Toată lumea știe deja că sustenabilitatea este – sau va fi în curând – un punct de referință în agricultură. Dar pentru a atinge atributul dezvoltării durabile, fermierii trebuie sa gasească tehnologiile viabile din punct de vedere economic.
Iată exemplul fermelor din Brazilia:
Irigare prin picurare
Eficiența irigării prin picurare este bine cunoscută pentru utilizarea sa pe parcele mici unde necesită investiții în infrastructură, dar este profitabilă și pentru suprafețe mari? Brazilia este un loc bun pentru a verifica acest lucru. Există multe ferme mari situate în regiuni uscate. Unii producători brazilieni au adoptat deja sisteme de irigare prin picurare care ar putea fi examinate pentru a-și dovedi fezabilitatea.
Un bun exemplu sunt livezile din regiunea cea mai uscată a Braziliei, mai exact: Sertão, regiune în care activează și AgroDan, cel mai mare producător brazilian de mango ‘premium’.
Tehnicile de picurare economisesc, în general, între 25 și 50% din apă în comparație cu alte sisteme de irigații și cresc productivitatea cu 100% în comparație cu plantațiile fără sisteme de irigare.
„Mango-urile nu sunt produse cu sisteme de aspersiune sau pivot. Dar tehnicile de picurare economisesc, în general, între 25 și 50% din apă în comparație cu alte sisteme de irigații și cresc productivitatea cu 100% în comparație cu plantațiile cu ploaie, ” explică Maryana Damasceno, reprezentant AgroDan.
Iar irigarea prin picurare a fost o tendință globală care face posibilă o producție mai mare cu mai puține resurse, cum ar fi apă și îngrășăminte.
„Ne propunem întotdeauna să lucrăm cu cele mai noi tehnologii și tehnici pentru a produce cel mai bun mango. Din acest motiv, suntem obișnuiți să așteptăm până la a treia recoltă, 6-7 ani mai târziu, pentru o rentabilitate a investiției noastre ”, a declarat Damasceno.
Trestie de zahar
Usina Coruripe este un producător de trestie de zahăr și biocombustibil din statul Alagoas. Ei cultivă 31.000 ha și utilizează mai multe sisteme de irigații pentru 84% din această suprafață; peste 8% (aproximativ 2.600 ha) primesc irigații prin picurare. Potrivit Sandra Silva, coordonatorul de irigații al Usina Coruripe, utilizarea inteligentă a apei are ca rezultat o mai bună pregătire a solului, cultivarea, longevitatea câmpului de trestie și productivitate.
Media ultimelor patru recolte arată cu 32,95% mai multe tone pe hectar în zonele irigate, comparativ cu zonele pluviale. În sezonul trecut, această cifră a crescut la 54,11%. Comparativ cu alte sisteme de irigații, cel mai mare câștig a fost realizat prin irigarea prin picurare, variind între 25% și 47% în anii mai uscați.
„În plus, economiile de apă prin utilizarea irigației prin picurare comparativ cu pivotul și stropirea convențională se datorează eficienței crescute: 95%, 85% și, respectiv, 75%”, explică Silva.
Reprezentantul Usina Coruripe susține că nevoia de irigații este incontestabilă, mai ales în anotimpurile secetoase din nord-estul Braziliei. Nu există nicio modalitate în care un fermier poate supraviețui unei asemenea adversități climatice fără a adăuga apă.
„Există și alte avantaje. Este posibil să avansăm aproximativ 1.000 de hectare în sezonul uscat, revigorând câmpul de trestie, ceea ce influențează direct productivitatea. Rambursarea sistemelor de picurare vine după 3,5 până la 4,5 ani, ” spune Silva.
Sustenabilitatea este o politică motivantă pentru Usina Coruripe, care angajează 9.800 de lucrători și realizează venituri anuale de până la 550 milioane USD (500 milioane EUR). De aceea investițiile sunt mari pentru îmbunătățirea irigațiilor, pentru a produce zahăr, etanol și energie.