Culturile din România suferă din cauza unei secete severe care ar putea duce la scumpiri în lanț. Milioane de euro au fost investite degeaba în sisteme de irigații care nu sunt folosite ori au fost deja furate. Fermierii se roagă să plouă pentru că nu toți au bani pentru sistemele complexe de irigații, și, spun ei, le este greu să ia fonduri de la stat din cauza birocrației greoaie.

Seceta extremă poate fi combătută doar prin irigații, iar banii pentru sisteme noi de udat ar fi, doar din miliardul de euro alocat printr-un program național. 30 de milioane de euro au mers la paza obiectivelor.

Statul a folosit puțin peste o sută de milioane. Adică pentru sistemele deja existente, cu care, teoretic, ar trebui să fie irigate peste 600.000 de hectare de teren. Sunt stropite însă culturile de pe doar 130.000 de hectare. Puținele stații de irigare modernizate de stat nu sunt folosite.

Din cauza efectelor secetei și a lipsei de bani, cultivatorii sunt nevoiți să renunțe la agricultură. Un tânăr agricultor a spus că a ajuns în situația disperată de a renunța la agricultură, deoarece precipitațiile care au căzut în zona sa au fost infime, explicând că pe tot parcursul anului agricol au căzut doar 9 litri de apă pe metru pătrat.

Având în vedere toate aceste necazuri care s-au bătut asupra fermei sale, tânărul vasluian susține că dacă nu va primi ajutor de la ministerului agriculturii, va fi nevoit să renunțe la agricultură.