Arhitectura noii Politicii Agricole Comune (PAC) a fost elaborată în 2018, înaintea strategiilor Pactului verde şi „De la fermă în farfurie”, prezentate de Bruxelles în primăvara 2020. Acestea urmăresc în special să reducă cu 50% folosirea pesticidelor până în 2030 rezervând un sfert din terenuri pentru culturi biologice.
Și publicația Handelsblatt scrie că politica agricolă comună urmărește două direcții. Prima este cea a plăților directe către fermieri, calculate în funcție de hectarele de suprafață cultivată. Acest tip de finanțare reprezintă mai mult de trei sferturi din bugetul agricol. Aici, 20% dintre companii primesc 80% din plăți.
Principala organizaţie a agricultorilor, Copa-Cogeca, a rămas foarte prudentă în faţa compromisului miniştrilor „care nu este perfect”, dar „poate permite agricultorilor şi cooperativelor să progreseze, să investească în producţia lor netă devenind în acelaşi timp mai verzi”. Ea aşteaptă votul final al Parlamentului.
„Este o zi neagră pentru mediu (…). Tranziţia spre o agricultură ecologică este acum un pământ necultivat”, a reacţionat Bérénice Dupeux, de la European Environmental Bureau, care denunţă adoptarea unor „obiective economice contradictorii” şi pragul prea scăzut rezervat regimurilor eco.
A doua direcție cuprinde programe care susțin o agricultură durabilă și mai ecologică, precum și dezvoltarea regiunilor rurale. Mecanismul actual de distribuire a banilor atrage, în mod regulat, mari critici, deoarece promovează marile corporații agricole în locul fermelor mici, cultivarea în fabrici, suprafertilizarea, solurile sărace în nutrienți, un nivel ridicat de utilizare a pesticidelor și contribuie la dispariția speciilor.
În primăvară, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat o strategie agricolă și alimentară prin care a solicitat ca pe un sfert din suprafața agricolă a UE să se treacă la agricultura ecologică și, în rest, să se folosească mai puține pesticide și mai puține îngrășăminte.
Aceste obiective ar fi trebuit puse în practică prin reforma PAC, dar dezideratul nu s-a împlinit. Ministrul federal al agriculturii, Julia Klöckner, care conduce în prezent Consiliul Agriculturii al UE, a descris strategia Comisiei Europene ca fiind „nerealistă”.