Un mod plăcut de depășire a crizei provocată de noul virus COVID-19 este interesul pentru prima ediție a programului de producție de usturoi în România. Cultivatorii de usturoi vor putea primi la mijlocul anului 2020 un sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro/hectar pentru producţia de usturoi.

Pentru a fi consideraţi eligibili, producătorii agricoli trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de cel puţin trei tone la hectar.

Resursele financiare alocate în acest sens de la bugetul de stat depăşind 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro. Suma maximă pe care o poate încasa un agricultor ca ajutor pe perioada a trei ani este de 20.000 de euro.

Potrivit sursei citate, valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune până la data de 27 noiembrie 2020.

„În vederea monitorizării calităţii usturoiului care se oferă populaţiei, potenţialii beneficiari trebuie să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de Autoritatea Naţională Fitosanitară. Pentru acurateţea datelor privind suprafeţele deţinute şi cultivate cu usturoi, se solicită beneficiarilor o copie a filelor din registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere”, se arată în document.

În urmă cu un an, Ministerul Agriculturii anunța un sprijin de de 14.248,8 lei/hectar pentru cultivatorii de usturoi după ce a constatat că importurile sunt prea mari pentru a acoperi cererea. În ultimii ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone în 2017, an în care România a importat 6.095,26 tone usturoi.

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.