Iernile din țara noastră sunt tot mai capricioase. Avem temperaturi ridicate în ianuarie, urmate de înghețuri în februarie, sau chiar în martie sau aprilie. Aceste anomalii pot produce daune importante în livezi, astfel că fermierii trebuie să ia măsuri de prevenire a acestora. Să vedem cum pot fi protejați pomii fructiferi.

De-a lungul vremii, fermierii au dezvoltat mai multe metode prin care pomii pe care îi îngrijesc să treacă sănătoși prin iarnă. Iată-le pe cele mai uzuale:

  1. Fumigația – este una din cele mai simple tehnici folosite. Se construiesc grămezi de materiale precum rumeguș, bălegar cu paie, buruieni uscate și se așează în funcție de cum bate vântul. În acest mod, când sunt aprinse, fumul va merge spre pomi și îi va proteja.

  2. Mușuroirea – o metodă simplă, care constă în crearea unui mușuroi de pământ, de circa 25-30 de centimetri la baza pomului. De ce acolo? Pentru că astfel va proteja rădăcinile. Asemănătoare este și folosirea paielor sau a fânului în locul pământului.

  3. Îmbrăcarea trunchiului – unii fermieri utilizează diverse materiale pe care le pun pe trunchiul pomilor, cum ar fi saci de iută, ziare sau diverse plase speciale. A se evita foliile de plastic, deoarece acestea accelerează condensul și tulpina va îngheța mai repede.

  4. Văruirea trunchiului – este o operațiune la îndemâna oricui, utilizată atât pentru protejarea de frig, cât și de atacul de dăunători.

  5. Aplicarea de îngrășăminte pe bază de potasiu și fosfor – sunt utilizate pentru ca pomii să reziste mai bine la îngheț, având rolul de a întârzia intrarea în vegetație.