Păduchii de plante (afidele) pot avea diverse culori, cele mai des întâlnite fiind: verde, roșu sau brun. Lungimea corpului este de circa 1,5 mm, în funcție de specie, iar larvele păduchilor sunt mai mici și se aseamănă cu adulții. Păduchii consumă seva plantelor, înțeapă cu trompele celulele frunzei și sug seva. În aceste condiții, planta se dezvoltă mai slab.

Păduchii sunt vectori de răspândire a bolilor plantelor, deoarece elimină o substanță lipicioasă ce contribuie la dezvoltarea ciupercilor. Atacul de afide poate fi observat foarte ușor, datorită faptului că insectele sunt prezente pe suprafața părților atacate. Totodată, frunzele se răsucesc, apar pete, apoi frunzele se fac de o culoare mai închisă.

Păduchii atacă o plajă mare de plante, printre care se numără:

  • pomii, cum ar fi: piersicul, prunul, caisul, mărul, etc.;
  • legumele: castravete, pepene, roșii, cartof, etc.;
  • culturi de câmp: floarea soarelui, grâul, sfecla și altele.

 

Afidele sunt dăunători aproape universali, deoarece atacă foarte multe plante, consumând frunze, lăstari sau părți ale organelor florifere. Partea bună este că atacul lor nu este foarte greu de combătut și prezența lor este vizibilă.

Metode ecologice ce pot fi aplicate pentru combaterea păduchilor de plantă:

  • Plantarea de tufe de cimbru și levănțică alături de plantații. Totodată, puteți face o infuzie din aceste plante și pulveriza organele atacate (efectul este vizibil peste 2-3 stropiri efectuate o dată la câteva zile);
  • Stimularea înmulțirii prădătorilor naturali ai păduchilor, cum ar fi buburuzele;
  • Înlăturarea și distrugerea prin ardere a plantelor atacate;
  • Spălarea cu un jet de apă puternic – metodă utilă pentru o plantă atacată de un număr minim de dăunători;
  • Soluție produsă din: 1 litru de apă, o lingură bicarbonat de sodiu, o lingură săpun ras, o lingură ardei iute sau boia (puteți adăuga și usturoi);
  • Infuzia din ardei iute (5-6 ardei la un litru de apă) aplicat o dată la câteva zile pe frunzele atacate.

Unii fermieri plantează trandafiri alături de pomii din livezi pentru a monitoriza atacul. Tratamentele trebuie aplicate mai ales pe partea dorsală a frunzelor (unde se formează coloniile de păduchi) pentru a fi eficiente. Este necesară monitorizarea permanentă a culturilor pentru a interveni la necesitate.