În Macedonia de Nord, drumul făcut de agricultura ecologică a fost destul de greu. Totuși, dacă e să ne uităm la creșterea numărului de hectare între 2008-2018, putem vedea un procent important: 220.9%. Să vedem cum a evoluat acest domeniu în această țară cu o suprafață de 10 ori mai mică decât a României.
Primele activități legate de agricultura ecologică s-au petrecut în 1997, când cea mai mare companie farmaceutică a introdus pe piață mai multe feluri de ceai organic. Fermierii s-au implicat pentru prima dată un an mai târziu, în regiunile Ohrid, Kumanovo și Strumica. La nivel decizional, primele propuneri de legi pentru agricultura organică au venit în 1999.
Eforturile au dat roade, pentru că Legea Producției Organice a fost adoptată în anul 2000. Din 2002 au început și workshop-urile care să le ofere fermierilor know how-ul necesar lucrării terenurilor cu tehnologii prietenoase cu mediul. Agricultorii din Macedonia de Nord au putut apoi vizita ferme ecologice din țări precum Bularia, Croația, Elveția sau Grecia, în urma unui acord de colaborare transfrontalieră.
În următorii ani, Parlamentul a adoptat o serie de legi care au reglementat agricultura ecologică, alocând și sume de bani pentru ca fermierii să poată să-și treacă în conversie terenurile. Aceste fonduri au acoperit și cheltuielile de inspecție, certificare și analize de laborator.
Unde se află Macedonia de Nord acum? În acest stat se lucrau 4.409 hectare în sistem ecologic în anul 2018. Suprafața de atunci era cu 52% mai mare decât în anul precedent (locul 3 în Europa) și reprezenta 0.3% din totalul suprafeței agricole a țării. La nivelul țării își desfășurau activitatea nu mai puțin de 775 de producători, 20 de procesatori, 4 importatori și 5 exportatori.
8.138 DE STUPI CARE PRODUC MIERE BIO SUNT ÎN MACEDONIA DE NORD
9 HECTARE DE OLEAGINOASE SUNT CULTIVATE ÎN MACEDONIA DE NORD
211 TONE DE PRODUSE ECOLOGICE S-AU IMPORTAT ÎN MACEDONIA DE NORD ÎN 2018
Ce lucrează fermierii ecologici în Macedonia de Nord? 1.079 de hectare, aproape un sfert din totalul suprafeței destinate agriculturii organice, sunt cultivate cu cereale. De pe 252 de hectare se culeg fructe bio, în timp ce vița de vie ocupă 111 hectare. Legumele dețin o suprafață de 184 de hectare. La capitolul zootehnie, oile crescute conform regulilor organice reprezintă 13.8% din totalul ovinelor din țară.