V-ați fi gândit că micuțul Liechtenstein poate fi pe primul loc într-unul din topurile continentale mondiale de agricultura organică? Sigur, poate părea o surpriză, dar chiar este adevărat. Haideți să vedem la ce se referă acest clasament și cum merg fermierii din acest stat pe drumul agriculturii bio.

Liechtenstein are cel mai mare procent de teren destinat agriculturii organice raportat la totalul suprafeței agricole, la nivel mondial. Este vorba de 38.5%, conform datelor FIBL pentru 2018. La fel de adevărat este că micul stat are doar 160 de kilometri pătrați. Chiar și așa, entuziasmul celor de acolo legat de agricultura bio este impresionant.

Acest domeniu a început să fie cunoscut în Liechtenstein la începutul anilor 90. În 1991 a fost lansat proiectul OKO-BAUER, prin care a început să funcționeze un serviciu de consultanță în ceea ce privește conversia terenurilor agricole. În 1995, într-un singur sat, Triesenberg, au trecut la agricultura ecologică nu mai puțin de 12 ferme. Legea referitoare la plățile directe în agricultură a fost adoptată în 2009.

Să vedem o imagine de ansamblu a agriculturii din Liechtenstein. Acest domeniu înseamnă doar 0.8% din forța de muncă a țării. Chiar și așa, sunt 125 de ferme private și 20 de ferme montane pe teritoriul acestui stat. În ceea ce privește agricultura organică, cea mai mare parte a terenurilor este ocupată de pășuni, de unde își procură hrana un număr mare de vite și oi.

DATE STATISTICE

40.6% ESTE CREȘTEREA NUMĂRULUI DE HECTARE DIN AGRICULTURA ORGANICĂ ÎNTRE 2008-2018

46 DE PRODUCĂTORI ORGANICI SUNT ÎN LIECHTENSTEIN

104 HECTARE AU FOST CULTIVATE CU CEREALE ÎN SISTEM ECOLOGIC ÎN 2018

4 HECTARE DE VIȚĂ DE VIE ECO SUNT LUCRATE ÎN LIECHTENSTEIN

18 HECTARE SUNT DESTINATE CULTIVĂRII LEGUMELOR ORGANICE

În jur de 1400 de hectare sunt utilizate pentru culturile agricole, aceste suprafețe fiind localizate, în special, în zonele joase ale țării. Aproximativ jumătate din fermierii din Liechtenstein au ales calea organică pentru a-și lucra terenurile. În plus, sunt 10 procesatori certificați bio în micul stat.