Agricultura biodinamică este o filozofie spirituală a agriculturii. Având legături strânse cu mișcarea organică, filosoful austriac Rudolf Steiner a inventat biodinamica așa cum o cunoaștem noi. Într-o serie de prelegeri din 1924, Steiner a descris o practică agricolă care respectă „forțele” și „energia” pământului, flora și fauna sa.

Producătorii de vin biodinamici își iau reperele din prelegerile lui Steiner și din calendarul acolitei acestuia, Maria Thun. Calendarul detaliază fazele lunare corespunzătoare culegerii, îmbutelierii și degustării vinului. Prin aceste practici, producătorii biodinamici nu participă doar la practica organică de evitare a erbicidelor chimice și a îngrășămintelor, ci fac un pas mai departe.

Reglementările europene stipulează că vinul roșu organic uscat poate avea până la 100 de miligrame de sulfiți pe litru, iar vinul alb sau roz roz organic poate avea până la 150 de miligrame. Vinului organic i se mai pot adăuga drojdie, zahăr și acid tartric suplimentar la fermentare, pentru a ajuta la manipularea rezultatului sau a profilului gustativ al vinului.

Principiile agriculturii bio-dinamice înseamnă că vinificatorii nu pot adăuga agenți sintetici în procesul de creștere a strugurilor, dar afirmă, de asemenea, că, în procesul de vinificație, nu pot adăuga agenți străini, cum ar fi drojdie suplimentară sau acid.

În ciuda faptului că încă reprezintă un mic procent global de podgorii, popularitatea vinului biodinamic crește. Vinăriile biodinamice pot fi de fapt găsite peste tot în lume, din Canada până în Turcia. În martie 2018, existau peste 600 de vinării din întreaga lume care aveau podgorii care dețineau statut bio-dinamic.

Organismele care certifică vinurile biodinamice sunt Demeter International si Biodyvin.

Demeter este o organizatie non-profit infiintata in 1985 cu misiunea de a arata oamenilor cum sa faca agricultura sustenabila, in conformitate cu practicile si principiile biodinamicii. Viziunea lor: sa vindece planeta prin agricultura!

Creat in 1995, SIVCBD (Biodyvin) reuneste in prezent 130 de proprietati din toata Franta, plus 2 din Germania, 3 din Italia, una din Portugalia si una din Elvetia.

Sunt acceptate in cadrul organizatiei numai proprietatile care sunt cultivate in intregime biodinamic, sau cele care s-au angajat unei transformari complete catre biodinamica, dar acestea din urma numai dupa patru ani.