De când a început pandemia coronavirusului, mai multe persoane aflate în izolare au descoperit grădinăritul acasă. În SUA, Oregon, de exemplu, există un curs de grădinărit pentru a ajuta cetăţenii care doresc să îşi cultive propria mâncare ecologică. Universitatea a creat un curs de grădinărit online, care este gratuit. Postarea Universităţii pe Facebook a fost distribuită de peste 21.000 de ori. Semn că oamenii doresc să îşi ocupe timpul liber în grădini şi sere, printre plante.

În Oregon, Universitatea a lansat un master dedicat celor care doresc să înveţe ”arta” grădinăritului. Aşa că,în izolare, timpul se petrece în studiu şi cu muncă în grădină.

Şi în România, la o simplă căutare pe internet descoperi cursuri online de agricultură, grădinărit, peisagistică şi chiar de grădinărit urban. Adică, cei care nu au curţi mari, pot descoperi soluţii de plantare a legumelor în spaţii mici. Cursul de grădinărit urban se adresează acelora care îşi doresc să gestioneze etic, estetic, productiv şi ecologic spaţiile urbane şi peri-urbane în care îşi desfăşoară activităţile – curte, grădină, alte spaţii comunitare, balcon, terasă etc.

Unii au profitat de vremea caldă şi s-au apucat de grădinărit, ca să îşi asigure cămara pentru tot anul. La urma urmei, dacă ai o grădină acasă, poţi cultiva aproape orice legumă doreşti. Iar dacă nu te-ai gândit că poţi să foloseşti orice petec de pământ disponbil pentru agricultură, acum e momentul să o faci, încurajează fermierii mari.

Pe viitor, preţul alimentelor ar putea să crească. O grădină de legume ar putea contribui la păstrarea unei alimentaţii sănătoase şi constante. Şi până ce cresc plantele şi se dezvoltă legumele, ca să fie gata de mâncat, ferice de cei care au avut grijă în toamna, să îşi umple cămările cu conserve făcute în casă.
O mulţime de alimente pot fi conservate, legume prin borcane de zacuscă şi tocane de ardei şi roşii, bulion şi conserve de gemuri. Chiar şi fructe întregi, sau legume tocate pot fi ţinute mai multe luni la congelator.

Vânzări de seminţe şi libertate alimentară

Tot în SUA, o companie care distribuie seminţe a avut un vârf al vânzărilor în acest sezon, la comenzile pentru leguminoase. Alt semn că tot mai mulţi oameni plantează în curte şi grădini legume pentru o mâncare sănătoasă şi ecologică.