Fermierii români au parte un an agricol extrem de greu. Seceta amenință să reducă drastic nivelul producțiilor. În multe ferme, culturile de toamnă au fost întoarse. Agricultorii afectați de secetă vor fi ajutați de stat.

Premierul Ludovic Orban a declarat că agricultorii ale căror culturi au fost drastic impactate de condițiile meteo din acest an vor fi despăgubiți. “A fost emis Ordinul comun. Ministerul Agriculturii va trece la analizarea pagubelor. Se fac constatările pe teren, procesul va ma dura câteva săptămâni. După acest lucru se vor face actele normative prin care să fie despăgubiți pentru prima dată după 11 ani”, a declarat Premierul României.

8.5 MILIOANE DE HECTARE REPREZINTĂ SUPRAFAȚA CULTIVATĂ A ROMÂNIEI

31.553.300 DE TONE – PRODUCȚIA DE CEREALE PENTRU BOABE ÎN ROMÂNIA, ÎN 2018

Specialiștii spun că este nevoie de măsuri potrivite, pentru a evita situații precum cea din 1947, când seceta cruntă a dus la o criză alimentară puternică. “Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.

Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.

Culturile care sunt acum afectate sunt cele de cereale, în principal. Estimăm o pierdere a producției de până la 50%, ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume.

Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi”, a spus Adrian Oros, Ministrul Agriculturii.